Chevrolet komt, speciaal voor ons eigenwijze Europeanen, met een Cruze waarvan de kont geamputeerd is.
 
Eigenlijk is het vreemd: zodra het over wat kleinere auto’s gaat, willen we in Europa eigenlijk niets anders dan hatchbacks. Kleine sedans en stations lijden over het algemeen een meelijwekkend, kwijnend bestaan in de verkooplijstjes. Ga één (of twee) maatje(s) groter en opeens móet het juist een sedan zijn. Vooruit, een station mag ook, maar iets anders is zo goed als uit den boze.
 
Hoe anders is dat als je iets verder weg gaat. Eigenlijk zijn ze overal buiten Europa juist dol op sedans. In Turkije word je op elke straathoek van de sokken gereden door Renault Clio sedans en in China is een Citroën C4 sedan een statussymbool. En een populaire taxi. Twee voorbeelden (maar de lijst is eindeloos) van auto’s die ze in West-Europa niet eens op de markt dúrven brengen.
 
Chevrolet deed dat wel, met de Cruze. Je kunt het gevolg raden: overal een verkoopknaller, behalve in West-Europa. En omdat Chevrolet nog net niet helemaal gek is, komen ze met een uiterst voor de hand liggende remedie: een Cruze zonder kont. Hij ziet er keurig netjes uit, niets spectaculairs maar ook zeker niets om je voor te schamen. Kia Ceed, Hyundai i30, Opel Astra, nieuwe Citroën C4, wat Ford Focus en Alfa Giulietta erbij, flink blenden: Cruze hatch!
 
Hij is voor het eerst te zien op de Salon van Parijs, halverwege volgend jaar zal hij bij ons te koop zijn.
 
 

Reacties