KLM schrapte deze week 70 tot 90 procent van alle vluchten. Vrijwel alle reisorganisaties annuleren de geboekte vakanties en veel grenzen gaan dicht. Ga er maar eventjes van uit dat het niet heel druk zal zijn op de luchthavens. De Belgische collega’s van Auto55 vonden het aardig om uit te zoeken wat dat zou doen met de prijzen van huurauto’s op luchthavens, en stuitten zo op iets bijzonders. Als je op Rentalcars.com nu zoekt naar een huurauto in de aankomende periode op bijvoorbeeld Schiphol of de luchthaven van Brussel, dan krijg je het volgende bericht: ‘Het is druk op de door u geselecteerde datums. Prijzen zullen zeer waarschijnlijk stijgen.’ Serieus? We probeerden het bij meerdere data, doordeweeks en in het weekend, en kregen telkens hetzelfde bericht.
De website, die onderdeel is van Booking.com, lijkt op deze manier wel redelijk door de mand te vallen. De boodschap is een manier om mensen sneller over te laten gaan tot boeken. Het is een van de klassieke overtuigredenen van marketinggoeroe Robert Cialdini, in dit geval het creëren van schaarste. Het bericht kan natuurlijk gebaseerd zijn op historische data, maar dan nog lijkt het niet te kloppen. Vorig jaar kreeg Booking nog op z’n kop van Europees Commissaris voor Consumentenzaken Didier Reynders. De website beloofde toen geen valse meldingen meer te laten zien, zoals ‘nog maar 1 kamer beschikbaar’. ‘Booking.com mag geen vals gevoel van schaarste creëren’, was het oordeel toen.

Reacties

 • Ron-c heeft op 24 maart 2020 geschreven:

  Veel huurauto’s naar het buitenland? Waarom dan? Daar hebben ze dezelfde problemen. En als dat reizigers ter laatste uur waren mag je er 100% van uitgaan dat minimaal hetzelfde aantal met reizigers naar schiphol ( als major hub ) zijn gekomen. Minder aanbod met een bestaand wagenpark is onmogelijk dus de reactie voorgaand aan de mijne valt gewoon onder desinformatie oftewel nepnieuws!

  Reageer
 • VerplichteNaam heeft op 23 maart 2020 geschreven:

  Mogelijk komt dit doordat autoverhuurbedrijven (deels) stilliggen nu waardoor het aanbod sterk is afgenomen. Niet-geannuleerde boekingen die nog staan kunnen dit ook veroorzaken. Kan me o.a. ook best voorstellen dat veel huurauto’s naar het buitenland zijn gereden nu.

  Maar daarvoor zou je wat meer onderzoek moeten doen. Artikel is een beetje dunnetjes zo.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear