Wie ook maar iets met auto’s heeft, kan niet om de 24 uur van Le Mans heen. De historische race brengt ongelooflijk veel verhalen met zich mee. De rivaliteit tussen automerken bereikt in het etmaal een hoogtepunt op het slagveld dat Circuit de la Sarthe heet. De bekendste hiervan is natuurlijk de fittie tussen Ford en Ferrari in de jaren ’60.

Waarom moet ik de 24 uur van Le Mans volgen?

De races zijn in de loop der jaren zeker niet minder saai geworden (we kijken naar jou, Formule 1). Vorig jaar brak een bizarre plottwist aan het einde van de race de harten van duizenden kijkers. De Toyota die aan kop lag viel drie minuten voor tijd uit. Hierdoor pakte Porsche in de laatste minuten van de 24 uur de overwinning.

De laatste jaren zit er niet veel verschil tussen de winnaar en de rest van de LMP1-klasse. Als er een team de laatste jaren domineerde, was het Audi, maar die zijn dit jaar gestopt om in de Formule E te gaan racen. Toyota en Porsche vechten dit jaar om het podium. Toyota heeft nog iets goed te maken, dus die zullen keihard strijden om te zorgen dat zij Porsche af kunnen troeven.

Wat nou als die tweestrijd me niet veel kan interesseren?

Voor de echte patriotten zijn er ook andere redenen om 24 uur lang aan de buis gekluisterd te zitten. In de LMP2-klasse vinden we Racing Team Nederland met Jan Lammers, Frits van Eerd en Formule 1-legende Rubens Barrichello. Je herkent de Nederlandse auto aan de felgele kleur en de het grote logo van supermarkt-keten Jumbo. Aan ervaring kan het niet liggen in het team. De Nederlandse coureurs hebben al veel race ervaring, maar Barrichello heeft toch wel het meeste achter een stuurtje gezeten op een hoog niveau. De Braziliaan heeft namelijk de meeste Formule 1-races ooit gereden.

Daarnaast zijn er ook andere Nederlanders die je tijdens de 24 uur van Le Mans volgen kan. Jeroen Bleekemolen, Rik Breukers en Ho-Pin Tung komen in actie voor andere teams. Deze Hollanders zijn allemaal actief in de LMP2-klasse. Dus als je vooral voor de vaderlandsliefde kijkt, hoef je alleen maar deze klasse in de gaten te houden.

Doen er nog meer coureurs mee die ik ken?

Als je Formule 1 al langer volgt dan het Max Verstappen-tijdperk, zal je ongetwijfeld een aantal andere coureurs kennen die de 24 uur meeracen. Dit zijn alle oud-Formule 1-coureurs die dit jaar meedoen in de 24 uur van Le Mans:

– Kazuki Nakajima
– Kamui Kobayashi
– Sébastien Buemi
– Rubens Barrichello
– Nelson Piquet jr.
– Bruno Senna
– Jean-Éric Vergne
– Vitaly Petrov
– Giancarlo Fisichella
– Will Stevens

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie