Het nieuws van Koenigsegg’s greep naar de snelheidstroon blijft ons verbazen. Het is nu officieel bevestigd dat de Koenigsegg Agera RS VIJF nieuwe records heeft neergezet. Alsof het niets is.

De eerste zag je vorige maand, toen een 1.360 pk sterke Agera RS van 0 naar 400 km/u en weer terug naar 0 wist te gaan in 36,44 seconden. In het weekend wist dezelfde Agera nog wat tijd van af te schaven en deed hij dit in een tijd van 33,29 seconden. Dat is meer dan acht seconden sneller dan een Bugatti Chiron.

Hoe snel voltooide de Agera RS elk deel?

Het stukje van 0 naar 400 km/u werd voltooid in precies 24 seconden, terwijl het stuk terug naar 0 slechts 9,29 seconden en 499,3 meter in beslag nam. Een soort van 10-second car, dus. Hoor jij ook Dominic Toretto ergens giechelen?

Er gebeurde echter nog meer snelheid. Het lukte de Agera RS om een gemiddelde snelheid van 447,2 km/u te rijden over twee metingen. Zoals je waarschijnlijk al gehoord hebt, is het hierdoor de snelste productieauto ter wereld. Hieronder kun je video’s van beide metingen zien.

Tijdens de Noord-Westelijke meting (vanaf Las Vegas naar Pahrump) reed de Koenigsegg 457,9 km/u. Doordat het andere stuk lichtelijk heuvelopwaarts was en er een beetje tegenwind stond, werd er tijdens de tweede meting slechts 436,4 gehaald. Maar het was genoeg om het record te verbreken.

We hebben toch nog drie records te gaan?

Voor de volgende twee records moeten we teruggaan naar 1938. Rudolf Caracciola reed met zijn Mercedes W125 ‘Rekordwagen’ op de Autobahn en zette daar records neer voor de hoogste gemiddelde snelheid gemeten op één kilometer op een openbare weg (431,3 km/u) en de hoogste gemiddelde snelheid tijdens op één mijl op een openbare weg (432,4 km/u).

Koenigsegg heeft zojuist beide records aan diggelen gereden. De RS liet over een kilometer 445,6 km/u meten (gemiddelde van twee metingen) en 444,8 km/u over een mijl.

En het laatste record?

En dan nu het vijfde record. Dat van de hoogste snelheid ooit gemeten op een openbare weg. Mercedes nam deze eer voor haar rekening in 1938 met de ‘Rekordwagen’. De 457,9 km/u van Koenigsegg heeft niks heel gelaten van de 80-jarige record.

Na net heel snel te zijn gegaan, vertelde Koenigsegg-coureur Niklas Lilja aan TopGear: ‘Natuurlijk willen we ook bewijzen dat hij in de bochten het snelste is.’ Zei er iemand ‘Nürburgring‘? Gaat de Agera RS de recordkampioen van dit tijdperk worden?

De eerste snelheidsmeting

De tweede snelheidsmeting

Reacties

  • Haye Mellema heeft op 8 november 2017 geschreven:

    Interessant. Op de Mercedes W125 ‘Rekordwagen’ stond een Nazi-kruis. Nu verslaat het in de WOII neutrale Zweden de Mercedes!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)