Hoe een schoolproject uit de hand kan lopen. Lightyear begon namelijk als een groep studenten van de TU Eindhoven. Het team won de World Solar Challenge in 2017 met de Stella Lux, een elektrische gezinsauto met zonnepanelen. Twee jaar later komt een deel van die groep studenten met de Lightyear One. Hadden we toch beter moeten opletten in de schoolbanken…

Inmiddels is de auto, onder de naam Lightyear 0, ook echt in productie gegaan. Dit nieuws is nog maar net naar buiten gebracht of de volgende Lightyear staat alweer te popelen om op het toneel te verschijnen. Hoofd aerodynamica bij Lightyear, Annemiek Koers, vertelt in de Bright Podcast over de volgende elektrische auto op zonne-energie.

De Lightyear 2 wordt een stuk goedkoper

Koers heeft misschien wel het leukste beroep binnen Lightyear. Het bedrijf is namelijk geobsedeerd door aerodynamica. De auto’s moeten zo min mogelijk luchtweerstand hebben, die wordt uitgedrukt in een Cw-waarde (luchtweerstandscoëfficient). De Lightyear 0 splijt het beste door de lucht heen met een Cw van 0,174. Ter vergelijking, een Volkswagen Golf heeft een waarde van 0,295.

Volgens Koers staat het ontwerp van de volgende Lightyear nog niet vast. Wel moet hij minstens zo aerodynamisch zijn als de 0. Om het nog lastiger te maken, moet de Lightyear 2 in de markt worden gezet voor prijzen vanaf 30.000 euro. En dat voor een elektrische auto voor vijf personen. Op 5 januari, op de techbeurs CES in Las Vegas, krijgen we de eerste conceptversie van de Lightyear 2 te zien. Later in 2023 volgt het definitieve ontwerp. Een jaar later begint de productie en in 2025 kunnen klanten hem rijden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)