Je bent zes jaar aan het schipperen, maar dan heb je ook wat. Het Nederlandse Lightyear stelde zichzelf tot doel om als eerste merk ter wereld een auto op zonne-energie in productie te nemen. Vandaag meldt het bedrijf dat dit ze gelukt is. Vanaf nu wordt de langverwachte Lightyear 0 (voorheen bekend als de One) officieel gebouwd.

De fabriek waar de zonne-auto’s uit rollen, staat echter niet in Nederland. Lightyear schakelde de hulp in van het Finse Vamlet Automotive. Zij moeten vanaf nu per week één auto klaarmaken voor een popelende klant. In de eerste vier maanden van 2023 wordt de productie ‘geleidelijk opgevoerd’. In totaal wil Lightyear 946 exemplaren van de 0 gaan bouwen.

Specificaties van de productie Lightyear One

Mede-oprichter van Lightyear Lex Hoefsloot is erg blij dat de auto na al die tijd nu echt in productie gaat. ‘De start van de productie van de Lightyear 0, de allereerste zonnewagen, brengt ons een grote stap dichter bij onze missie om schone mobiliteit naar iedereen en overal te brengen. We mogen hierdoor dan wel de eerste zijn, maar ik hoop zeker niet de laatste.’

Van de Lightyear 0 reden al zestien prototypes rond om real-world data te verzamelen. De auto komt met vier elektromotoren waarmee hij van 0 naar 100 km/u gaat in 10 seconden en maximaal 160 km/u haalt. Je hebt 170 pk en een ongelofelijk koppel van 1.720 Nm tot je beschikking. Wanneer de 60-kWh accu vol is, kom je 625 kilometer ver en op een kraakheldere zomerdag kun je zomaar 70 gratis zonnekilometers scoren. De Lightyear 0 wisselt voor 250.000 euro van eigenaar; in 2024 of 2025 komt het merk met een model dat beter te betalen moet zijn.

Reacties

  • Tawnyn heeft op 1 december 2022 geschreven:

    Als je eerste model meer kost dan menig luxewagens wil ik wel eens zien wat ze bij Lightyear verstaan onder “beter betaalbaar”.

    Ik denk eerder dat ze sneller failliet zullen zijn dan dat ze bijna 1000 van die wagens verkopen.
    En dan dit, op een kraakheldere zomerdag kom je 70km verder wat best teleurstellend is voor een wagen van 250k.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)