Wie in de veiling eerder dit jaar een Lightyear 0 op de kop tikte, heeft echt wat unieks in handen. Want zoals het er nu naar uitziet, gaat Lightyear nooit meer een andere auto bouwen. De CEO van het Nederlandse bedrijf vertelt aan het Financieel Dagblad dat ze de plannen voor een goedkopere zonneauto hebben geschrapt, omdat er geen investeerders zijn.

De dochteronderneming Atlas Technologies ging eerder dit jaar failliet. Het kind van de rekening was de Lightyear 0, die bij het faillissement geschrapt werd. De autobouwer zou zich toeleggen op de goedkopere Lightyear 2. Het bedrijf haalde 8 miljoen euro op om de bloedingen te stelpen en het plan was om nog meer kapitaal op te halen om de ontwikkeling door te zetten.

Duimendraaien zit er echter niet bij voor de Brabantse onderneming. De focus ligt nu op de andere dochteronderneming met de naam Lightyear Layer. Met dit bedrijf willen ze zonnedaken gaan aanbieden aan andere autofabrikanten. Er zou al een overeenstemming getekend zijn met een toeleverancier van een automerk voor een proef en er zou een ‘Aziatische autobouwer’ veel interesse hebben.

Lightyear volgt het vaste stramien

Met de huidige technieken, en met name de kosten van alle techniek, lijkt een zonneauto niet levensvatbaar. Lightyear is niet het enige bedrijf dat eerste een auto probeerde te bouwen, erachter kwam dat dat toch verrekte lastig is en nu onderdelen gaat bouwen. Het Duitse Sono Motors volgt exact dezelfde route.

Wil je toch heel graag een goedkopere zonneauto? Dan kun je gaan shoppen bij Aptera. Deze Amerikaanse autobouwer verkoopt voor 40.000 euro een driewieler tot wel 1.600 kilometer op één lading moet halen, met een beetje hulp van de zon. Je moet toegeven: dit is een gunstig aanbod. Dit bedrijf wil maar liefst 10.000 auto’s per jaar gaan bouwen.

Reacties

 • Maarten heeft op 4 oktober 2023 geschreven:

  Goh wat een verassing.

  Het nieuwe plan is ook kansloos, legacy autobouwers willen juist af van outsourcing omdat het hun kostprijs opdrijft. De nieuwe merken zijn al zo technisch onderlegd dat ze zelf prima ideeën en kennis hebben over hoe een eventueel zonnepaneel geïntegreerd kan worden in hun auto’s.

  Of je dat moet willen is een heel anders verhaal maar ik laat het hier maar bij.
  Dag Lightyear.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear