Bij de Albert Heijn boodschappen halen met een tas van de Jumbo, dat voelt toch wat illegaal. In de praktijk zijn het vooral de boodschappen (die toevallig hélemaal onder in de tas liggen) die je bent ‘vergeten’ te scannen die je crimineel maken. En zo zijn er wel meer dingen in het leven die illegaal voelen, maar dat niet zijn. Ook in de auto.

Dit lijstje is ter lering en vermaak, en zeker niet bedoeld als inspiratie voor dingen die je eens moet proberen in de auto. We zeggen het er vooraf nog maar even bij: dat iets mag, betekent het nog niet dat het ook een goed idee is. Veel van het onderstaande kun je beter zo min mogelijk doen achter het stuur. Vooral het eerste puntje op deze lijst van dingen die illegaal voelen in de auto.

01. Voor stoplicht met telefoon in handen

Volkswagen Polo Sedan interieur draadloos oplaadpunt voor telefoon

Als bestuurder je telefoon vasthouden tijdens het rijden, dat mag dus niet. En het is ook gewoon heel dom. Maar voor het stoplicht (dat dus rood is, anders is het een verkeerslicht) mag je gewoon je telefoon gebruiken. Of het slim is, is de tweede vraag, want als je je telefoon vasthoudt voor het verkeerslicht, mis je door de afleiding al snel het groene licht.

02. Met achterklep open rijden

Behalve dat je altijd bang bent dat je de halve inboedel van je auto verliest, voelt het ook nog eens illegaal om met de achterklep open te rijden. Toch mag het gewoon, als de lading niet meer dan een meter uitsteekt. Ook zonder lading mag het in principe, maar behalve als iemand in de auto terminale flatulentie heeft, zouden we het gewoon bij open ramen houden.

03. Met 200 langs de Duitse politie rijden op de Autobahn

Audi RS 6 met tuning op de Autobahn in Duitsland (snelweg))

Op veel delen van de Duitse snelweg mag je zo hard rijden als je auto kan. En toch voelt het heel onwennig als je met 200 km/u langs de Polizei blaast. Overigens is de Duitse politie ook niet per se vies van een beetje doorrijden, dus het kan zomaar zijn dat ze een eindje met je meerijden. En dan voel je je al helemaal bekeken.

04. Om 19:00 uur versnellen naar 130 km/u (terwijl de rest dat niet doet)

Wist je dat trajectcontroles in Nederland uit staan tussen 18:55 en 19:05? Je kunt dus om 19:00 uur gerust beginnen te versnellen naar de 130 km/u als het op dat stuk snelweg is toegestaan. En toch ga je twijfelen als je de enige bent die dat doet. Staat de klok wel goed? Heb ik een bord gemist? Nee, de meeste Nederlanders hebben blijkbaar niet zoveel haast, durven niet, of letten gewoon niet goed op.

05. De interieurverlichting aandoen tijdens het rijden

Rijden met interieurverlichting aan, mag dat?

Tegenwoordig hebben alle apparaten die kinderen gebruiken een eigen backlight – en lezen doen die koters toch niet meer. Maar iedereen uit de jaren ’90 kan zich wel herinneren hoe lastig het was om Pokémons te vangen als je een tunnel in reed. Je ouders zeiden misschien dat je geen lampje aan mocht zetten, maar van ome agent mag je gewoon de interieurverlichting aanzetten tijdens het rijden.

06. In een gehuurde bakwagen rijden

Als je gaat verhuizen, dan wil je het liefst alles in één keer achter in de verhuisbus duwen. Het goede nieuws is dat je van de wet gewoon met een B-rijbewijs in zo’n grote bakwagen mag rijden, al voelt het de eerste keer alsof je een vrachtwagenrijbewijs moet hebben. Zolang de maximale toelaatbare massa van de bus op het kentekenbewijs maar niet hoger is dan 3.500 kilo.

07. Op winterbanden rijden in de zomer of op zomerbanden in de sneeuw

In Duitsland mag je binnenkort niet eens meer met de M+S-winterbanden rijden tijdens winterse omstandigheden, maar in Nederland mag je lekker doen wat je wilt. Ook hier geldt weer: of het verstandig is, is nog maar de vraag, maar het mag. Al voelt het misschien wat illegaal om bij de APK met winterbanden te verschijnen.

08. Zomaar ergens oversteken als voetganger

Je mag niet zomaar door rood lopen. Maar als je een paar meter verderop zomaar oversteekt, dan mag het ineens wel. Het is zelfs zo dat je dan voorrang moet krijgen van het overige verkeer. ‘We raden het niet aan om het te doen, maar je zou als voetganger dus bescherming genieten’, aldus een woordvoerder van de politie aan TopGear Nederland.

09. Omkeren bij het verkeerslicht

Als er geen bord staat dat aangeeft dat het niet mag, is het in principe gewoon toegestaan om bij een verkeerslicht 180 graden te draaien. Toch voelt het altijd als een illegale handeling en kijk je al snel om je heen of je niet gezien bent door een agent. Het is overigens wel slim om te kijken of het kan, want weggebruikers in andere richtingen kunnen óók groen licht hebben, en niet iedereen verwacht dat jij ineens het stuur omgooit.

Reacties

  • Rene heeft op 20 januari 2024 geschreven:

    Bij de eerste toch ff opletten.
    Als je achter het stuur zit een je motor loopt, ben je volgens de wet ah auto rijden. Sta jij voor een stoplicht met de motor aan, sleutel in het contact en je telefoon in je hand. Overtreed je de regel, ergo een mobiele telefoon te hand houden tijdens het rijden, want je bent voor de wet aan het rijden. Of je nu stil staat of niet…… Duur grapje. Als je de verkeerde agent tegen komt die een slechte dag heeft of een die jou al langer in het vizier heeft zou je zomaar een lichtere beurs kunnen hebben. Als de agent in kwestie dit tenminste weet….

    Reageer
  • Saakie heeft op 17 januari 2024 geschreven:

    Keren bij stoplichten op een autoweg, dat mag nog steeds niet.

    Reageer
  • Robert heeft op 15 januari 2024 geschreven:

    Waarom zou dit allemaal illegaal aanvoelen??? Het slaat werkelijk nergens op! Als er dan toch iets is wat in deze lijst thuis hoort, dan is het wel alcohol drinken achter het stuur! Zolang je niet teveel drinkt, is het echt lachen om met een fles bier drinkend langs de wouten te rijden en dan ook nog even proosten natuurlijk!

    • Piet heeft op 16 januari 2024 geschreven:

      Stoere jongen jij…

      Reageer
    Reageer
  • JRE heeft op 15 januari 2024 geschreven:

    Meerdere rondjes op een rotonde rijden (zonder driften natuurlijk)

    Reageer
  • Paul heeft op 15 januari 2024 geschreven:

    Dit brengt mensen op ideeën, die ze eerst niet hadden. Niet gochem dus.

    Reageer
  • fixxut heeft op 15 januari 2024 geschreven:

    Wanneer rijstrookpijlen zijn aangebracht op een kruispunt ben je verplicht de richting te volgen die de pijlen aanwijzen. Keren is een andere richting volgen en dus niet toegestaan

    • Poepsinees heeft op 18 januari 2024 geschreven:

      Aftrekken tijdens rijden

      Reageer
    • Robert heeft op 15 januari 2024 geschreven:

      Helaas, alleen als deze ook vooraf op een bord getoond zijn. Dan zijn het verplichte voorsorteervakken. Anders is het gewoon een hulpmiddel zonder dwang… Volgende keer beter, kerel!

      • Driver heeft op 16 januari 2024 geschreven:

        Er bestaat ook nog zoiets van een artikel 5, m.a.w., als het gevaar of hinder veroorzaakt dan mag het ook niet.

        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • Rolf heeft op 14 januari 2024 geschreven:

    Mijn APK is in december. Dus op winterbanden naar de APK is voor mij normaal.

    Reageer
  • Malcomreynolds heeft op 14 januari 2024 geschreven:

    Punt 09 geeft aan dat je 180graden mag draaien. maar geld dit ook als er een pijl voor linksaf op de baan staat of maakt dat, dat je dan verplicht bent om de pijl richting te volgen?

    • Rik heeft op 14 januari 2024 geschreven:

      Bij het rijden met de achterklep open wel in de gaten houden of je kenteken leesbaar blijft.

      Reageer
    Reageer
  • Canon-Eye heeft op 14 januari 2024 geschreven:

    O er punt 8: “voetgangers die een paarmeter naast een zebra oversteken moeten voorrang krijgen van bet overige verkeer”. Dit is absolute ONZIN!
    Alleen OP een zebra moeten ze voorrang krijgen, daarbuiten niet – tenzij het bij een kruising gaat om afslaand overig verkeer ten opzicht van een rechtdoorgaande voetganger. Afslaand verkeer moet altijd voorrang geven aan (alle) rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg, dus inclusief voetgangers.

    • Michiel heeft op 16 januari 2024 geschreven:

      Onjuist. Iedere voetganger die zich binnen 2 meter van het zebrapad bevindt wordt voor de wet geacht op het zebrapad te lopen. Dus als ik 1,5 meter naast een zebrapad oversteek, ben jij gewoon verplicht om te stoppen en mij voorrang te verlenen.

      Steek ik ergens anders over, op een geheel willekeurige locatie, heb ik weliswaar geen voorrang (dat stelt het artikel dan ook onjuist, of tenminste onduidelijk), maar ben je alsnog verplicht om mij als zwakkere verkeersdeelnemer voor te laten gaan. Dat is dan puur uit veiligheidsoverwegingen.

      Reageer
    • Dave heeft op 14 januari 2024 geschreven:

      Er staat ook niet dat de voetganger voorrang moet krijgen, maar de Nederlandse wet stelt wel dat voetgangers en fietsers in het verkeer extra beschermd zijn. Artikel 185 van de Wegenverkeerswet beschrijft hen als “zwakke verkeersdeelnemers”.

      • Agdb heeft op 15 januari 2024 geschreven:

        Dat staat er wel quote : “Het is zelfs zo dat je dan voorrang moet krijgen van het overige verkeer. ”
        Gevaarlijk foute informatie dus.

        Reageer
      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear