Je kunt een elektrische auto in een afgesloten garagebox starten zonder dat je daarbij druk hoeft te maken om je testament (alhoewel…), maar dat betekent nog niet dat EV’s helemaal zonder uitstoot zijn. Bij de productie komen al heel wat CO2’tjes vrij. En daarom is je dieselbusje van Opel, Peugeot of Citroen ombouwen tot EV zo’n goed idee. Je kon het al eerder met je Renault of Volkswagen doen.

Natuurlijk, een hoop van de CO2-uitstoot bij de productie komt door de batterij, en dat zul je bij de ombouw houden. Maar je hoeft niet een volledige auto om het batterijenpakket heen te bouwen, dus die uitstoot kun je in je broekzak steken. Bovendien haal je een oude dieselmotor van de weg, wat ook weer gunstig is voor de uitstoot.

‘Ik weet niet wat je ruikt, maar het is niet mijn busje’ | Foto: © Stellantis

Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Peugeot, Opel en Citroën, vertelt aan Automotive News Europe dat de ombouw zo’n 20.000 euro moet kosten. Een elektrisch busje van Opel kost nu bijna 40.000 euro. Als je toch nog een busje hebt staan, scheelt het bijna de helft. Het zou gaan om de huidige generatie Opel Vivaro, de Citroën Jumpy en de Peugeot Expert.

Omgebouwde dieselbusjes hebben een acceptabele actieradius

De actieradius van de omgebouwde dieselbusjes is nog niet bekend. Een woordvoerder zegt tegen Automotive News Europe dat het bereik ‘acceptabel’ is, maar wel minder dan de kant-en-klare elektrische busjes. Afhankelijk van de accu rijden de nieuwe stekkerbusjes 224 of 350 kilometer op één lading. Ook is er nog niets bekend over de motor.

Stellantis wil om te beginnen bestaande dieselbusjes ombouwen tot EV’s in Frankrijk. Daar stimuleert de overheid dit soort initiatieven waardoor een ombouw slechts 10.000 euro zou kosten. Stellantis denkt dat vooral kleinere bedrijven die willen verduurzamen op een beperkt budget te porren zijn voor een conversie.

Reacties

  • Peter van Voren heeft op 22 november 2023 geschreven:

    Nee hoor! weer 20.000 euro.
    Ik heb een elektrischh fietsje achter in de auto. Dus mevrouw ik ben zo terug even de waterpomptang uit de auto halen.
    Ben zo terug.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear