De details van de compensaties en boetes die Volkswagen moet betalen vanwege de te hoge uitstoot van TDI-motoren zijn bekend. Dieselgate gaat Volkswagen in totaal 14,7 miljard dollar kosten, omgerekend zo’n 13,2 miljard euro.

Volkswagen biedt in de VS haar klanten aan om de leningen voor alle modellen met een 2.0 TDI af te betalen. Het gaat om de Golf, Jetta, Beetle, Passat en Audi A3 van bouwjaar 2010 tot 2015. Alleen dat al kan oplopen tot 8,9 miljard euro. In totaal zijn er bijna een half miljoen van verkocht.

Klanten mogen ook kiezen om hun auto om te laten bouwen zodat ze wel voldoen aan de milieueisen. Een probleem: het is Volkswagen nog niet gelukt een goede oplossing te bedenken om dit voor elkaar te krijgen.

Dat is nog niet alles: Volkswagen moet naast dit alles nog zo’n 2,4 miljard euro betalen om de lucht te reinigen in alle gebieden waar de sjoemelmodellen hebben gereden.

Nog eens 1,8 miljard euro wordt in een potje gestopt om de aankomende jaren de verkopen van elektrische auto’s te stimuleren. Dit is om de impact van de Volkswagens met sjoemelsoftware te compenseren.

Bedenk wel: al deze kosten hebben enkel betrekking op de Amerikaanse markt. Wat dieselgate Volkswagen in Europa gaat kosten, is nog niet bekend.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear