Formule 1, Formule E, WRC, NASCAR en het WEC – het zijn slechts voorbeelden van alle afgelastingen in de autosport. Tot ongenoegen van veel mensen die ‘potverdorie de hele winter hebben zitten wachten en nu races willen zien ook’. Voor die mensen is het tijd om over te schakelen op het digitale asfalt van de esports-wereld. De digitale racerij neemt al enige tijd serieuze vormen aan, en het gebrek aan echte races zou de definitieve doorbraak kunnen betekenen.

De opzet van esports is simpel: autoraces, maar dan online. Via een livestream kun je de races (vaak volledig gratis, en zonder reclameonderbrekingen) volgen. Grote namen uit de F1, zoals Max Verstappen en Lando Norris, zijn geregeld op een server van iRacing of Rfactor te vinden. Door de digitale afstemming zijn de auto’s aan elkaar gewaagd en dikwijls zijn de races nog spannender dan echte races.

Coureurs als Lando Norris zetten daarnaast hun eigen livestream op. Dat maakt het niet alleen persoonlijker, want door het gebrek aan levensbedreigende botsingen is het allemaal wat luchtiger. Als het dan niet loopt zoals het hoort, wordt er vaak gelachen of geschreeuwd. Het voegt een extra dimensie toe aan de toeschouwerssport. Vaste kijkers kunnen zich nog wel het moment herinneren dat het rempedaal van Max Verstappen brak tijdens een e-race.

Max Verstappen in esports

Max Verstappen racet al langer graag online, en ook afgelopen weekend zat hij in de simulator. Als alternatief voor de GP van Australië kon je kijken naar de All-star Esports Battle van organisator The Race. Nederlands e-racetalent Rudy van Buren deed ook mee en werd derde in de wedstrijd in het spel Rfactor2. Verstappen spinde vroeg in de race en werd helaas elfde. Meer dan een half miljoen mensen zagen deze race. Komende zondag organiseert The Race wederom twee races, die je live kunt volgen op YouTube.

Andere online race in plaats van de GP van Bahrein

Veloce Esports springt ook in het gat van de F1-races en organiseerde het evenement Not The Aus GP. Op Twitch en YouTube kon je een race in het spel F1 2019 zien. Lando Norris, Stoffel Vandoorne en Nederlands racetalent Jarno Opmeer reden mee in de alternatieve GP. Hier keken 325.000 mensen naar. Ook naar de hilarische blunder van Norris. We verwachten dat het aantal toeschouwers alleen maar zal toenemen, aangezien de eerste échte Grand Prix pas eind mei zal plaatsvinden, en misschien zelfs later.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie