Je dacht toch niet dat Pagani de concurrenten Koenigsegg, Aston Martin en Bugatti alle aandacht zou gunnen op de Autosalon van Genève? Nee, eigenaar Horacio Pagani vertelde exclusief aan TopGear, buiten de persconferenties om, een heet nieuwtje: een volledig elektrische Pagani is onderweg.

De volledig elektrische Pagani

‘Ons toekomstige project is een volledig elektrische auto in 2024’, zegt de grote baas. Wat vinden de klanten daarvan? Is het een vraag vanuit de kopers? ‘Nee! Geen van onze dealers of klanten willen iets horen over een elektrische auto. Het interesseert ze niet. Het is een enorme uitdaging voor ons, want niemand vraagt erom’, zegt Horacio in alle brute eerlijkheid.

In tegenstelling tot de nieuwe Pininfarina Battista sloot Pagani nog geen technologische samenwerkingsdeal met een andere fabrikant. ‘Op dit moment zijn wij de enige eigenaren van dit project. Pagani is geen groep, het bedrijf is voor 96 procent in handen van de familie. Het merk bepaalt zelf met wie het samenwerkt. Voor nu ontwikkelen we alles in-house‘, aldus Horacio Pagani.

Blijkbaar is het merk al verder dan de schetsfase: binnenkort gaan ze beginnen met het bouwen van prototypes van de elektrische Pagani. De Italianen zijn al tweeënhalf jaar bezig met het project. Horacio schat in dat het ontwikkelen van de batterij (lithium-ion) al ongeveer 20 miljoen euro zal kosten.

Het is een enorme taak voor een bedrijf dat slechts tientallen in plaats van duizenden auto’s maakt, maar Pagani is niet van plan om de vele EV-start-ups ervandoor te laten gaan met zijn klanten. Hij brengt de strijd zelfs naar de concurrenten toe. ‘De grote uitdaging is het gewicht’, zegt hij.

‘De nieuwe Rimac C_Two is prachtig en indrukwekkend, maar hij is te zwaar. De Chiron is fantastisch, maar heel zwaar. Onze Huayra is lichter en kan sneller door de bochten. De grote uitdaging is om een lichtgewicht EV te bouwen. Dat is wat de klanten van Pagani willen. Een lichtgewicht auto die prachtig is om te zien en vol zit met details.’

En hoe zit het met het geluid?

‘Het geluid is een van de volgende uitdagingen voor een elektrische auto. We zijn er druk mee bezig, en we hebben er vertrouwen in’, zegt hij. Tot slot vragen we Horacio Pagani naar een hint voor de naam. Zijn antwoord nadert poëzie.

‘Ik woon dichtbij de Pagani-fabriek op het platteland van Modena, vlak bij een meer. In het midden van het meer ligt een eiland. Zwermen vogels vliegen naar het eiland als de zon daalt. Elke ochtend vliegen de vogels weer weg. Ik hou ervan om naar de vogels te kijken in de ochtend en in de avond. Hun stille beweging geeft mij inspiratie voor de elektrische auto. Vraag me niet waarom. Ik weet niet waarom’, zegt Horacio.

Zal de nieuwe elektrische Pagani vernoemd worden naar een vogel? ‘De Pagani Papegani’, het heeft wel wat.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)