Dit, dames en heren, is de Pininfarina Battista: de krachtigste straatlegale auto die ooit uit Italië kwam. Hoe krachtig? 2.300 Nm en 1.900 pk. Denk daar maar eventjes over na. De 0-100-sprint duurt minder dan 2 seconden. In minder dan 12 seconden zit de Pininfarina Battista op 315 km/u. Dat zijn specificaties waar je gezicht spontaan van smelt.

En de Pininfarina Battista doet dat allemaal zonder uitstoot. Lokale uitstoot, dan. Want de Italiaanse hyper-EV leent zijn techniek van Rimac (waar Porsche voor 10 procent eigenaar van is). Een bizarre combinatie: het historische merk Pininfarina met zijn prachtige penseelstreken en de modernste elektrotechniek. Het is de eerste auto die Pininfarina uitbrengt onder zijn eigen merknaam.

Pininfarina werd in 1928 opgericht en is waarschijnlijk het beroemdste ontwerpbureau uit Italië. Het designhuis, onder leiding van Battista ‘Pinin’ Farina en later zijn zoon Sergio, tekende de meest iconische modellen voor Ferrari. Ook maakten ze veel ontwerpen voor Fiat, Alfa Romeo, Lancia en andere merken. De Cistitalia 202 uit 1946 is één van slechts negen auto’s die in de permanente collectie in het Museum of Modern Art in New York staat. Dat zegt al bijna genoeg.

Reacties

  • Hugooostdijk heeft op 4 maart 2019 geschreven:

    Hij lijkt op een Ferrari 488 pista

    Reageer
  • Kjk heeft op 4 maart 2019 geschreven:

    Het is niet de eerste auto die onder de eigen merknaam wordt verkocht, de Pininfarina Spider Europe of Azzurra was er in iedergeval eerder.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)