Autoliefhebberij en prioriteiten stellen gaan niet altijd hand in hand. Want natuurlijk zou je eigenlijk een nieuwe koelkast moeten kopen, maar die velgen die je al zó lang wilt, zijn precies nu in de aanbieding. En hoe erg is het nou echt om een tijdje gepasteuriseerde melk te drinken? Maar wat nu als je bijvoorbeeld aan het sparen bent voor een mooie sim-cockpit, maar je huidige racestuur gaat al stuk? Of wat als je écht geen ruimte hebt, maar wel een Fanatec Podium F1 wilt kopen? Kun je dan een direct-drive stuur op een Playseat Challenge monteren? Voor wie dit een onsamenhangend verhaal vindt, een korte uitleg. De Playseat Challenge is een opvouwbare racestoel waarop je een stuur voor de PlayStation, Xbox of pc kunt bevestigen. Deze stoel berg je eenvoudig op en is perfect voor wie geen vaste simulator in zijn of haar huis wil. Het enige nadeel van de Challenge is dat het niet ’s werelds stevigste racestoel is, want dan zou hij veel te zwaar worden. Je koopt deze stoel voor zo’n 200 euro en bij ons doet ie al enkele jaren trouw dienst.
De Fanatec Podium Racing Wheel F1 van 1.799 euro staat aan de andere kant van het spectrum. Het is een zogenoemd direct-drive stuur, waarbij een flinke elektromotor rechtstreeks aan het stuur zit. Dit zou de snelste, krachtigste en meest directe force-feedback geven. Het is zo’n beetje het ultieme racestuur dat je kunt kopen voor de PlayStation 4 en Xbox One. In de wereld van pc-simracen zijn er nog een paar merken die extremere stuurtjes aanbieden, maar die worden voornamelijk gekocht door de F1-coureurs en hun teams. We kregen de vraag of wij even voor de release van F1 2020 even een Fanatec Podium F1 wilden lenen, om te kijken hoe dat bevalt. Daarbij konden we onze nieuwsgierigheid niet bedwingen: kun je het extreemste racestuur voor de PlayStation monteren op de instapper der racestoeltjes? Past de Fanatec Podium F1 op de Playseat Challenge? Het is een beetje alsof je de 4,0-liter van AMG met 612 pk in de achterbak van een Smart monteert. En dat is ook iets wat we graag willen zien.

Past de Podium op de Challenge?

De montage is al een ding. Het volledige stuur weegt 16 kilo, en dat op een stoel van nog geen 10 kilo. Het makkelijkste was om de basis van het stuur op een zachte ondergrond te leggen, en de stoel op het stuur te monteren, in plaats van andersom. Eenmaal op zijn pootjes, merkten we nog een probleem: het geheel zou omvallen als je er niet op zit. Dus we hebben een handje tie-wraps gepakt en twee kleine haltertjes om zo een contragewicht aan de poten van de Playseat te bevestigen.
Bij het instappen kantel je het stuur om ruimte te maken, normaal kun je de stoel open laten staan, maar dat durven we in dit geval niet. Als je het stuur bij het instappen goed vasthoudt, dan gaat het prima. Qua afstand zou je het liefst de Fanatec iets verder naar achteren willen monteren, maar dat gaat niet. Je zou zelf een nieuwe metalen plaat kunnen maken om dit op te lossen, trouwens. Goed, de Fanatec Podium F1 is gemonteerd in de Playseat Challenge en we zitten knus in de stoel. Eens kijken of we een game kunnen spelen zonder het frame van de stoel te verbuigen. Het direct-drive stuur genereert trouwens tot wel 20 Nm koppel. Dat is meer dan het dubbele van de Fanatec CSL en bijna vijf keer meer dan bijvoorbeeld een Thrustmaster T300.

Is het een goed idee?

Dus dan de vraag: gaat het goed? Verrassend genoeg concluderen we dat het eigenlijk prima gaat. De meeste krachten van het stuur gaan naar links en rechts, en daar is de Playseat Challenge nog best sterk. Het stuur beweegt vooral iets naar voren en achteren, omdat hij daar met een klem op een ronde buis zit. Je kunt de Fanatec Podium F1 in de ‘low torque’-modus gewoon op z’n hoogst zetten, en geloof ons als we zeggen dat dat eigenlijk al krachtig genoeg is. Idealiter wil je het stuur op een solide frame monteren, want dan komt het het best tot zijn recht. De Fanatec Podium F1 monteren op een Playseat Challenge kan, en het werkt, maar het is eigenlijk zonde van alle potentie. Het is een stuk stabieler dan we dachten, maar er gaat toch een hoop van het gevoel verloren door de onbedoelde bewegingen van de racestoel. Maar als je nu alvast een Podium F1 wilt kopen, en later een goede simulator, dan kun je in de tussentijd best een Playseat Challenge gebruiken.

Reacties

  • F1fan85 heeft op 15 augustus 2020 geschreven:

    is de Playseat F1 wel sterk genoeg om de 20nm aan te kunnen?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear