Een nieuwe Ferrari is altijd reden voor een feestje, maar weinig brengt ons het hoofd ernstiger op hol dan de open versie van de snelste versie van de leukste versie: de 458 Italia. Dit is de 458 Speciale A, waarbij 'A' staat voor 'Aperta', oftewel 'geopend'. Maar dat klinkt minder magisch.

Op deze 458 hebben we met smart gewacht. De Speciale A weet de slopende looks van de Speciale en de kapselvernietigende eigenschappen van de Spider samen te ballen tot de ultieme middenmotor-Ferrari. Het is tevens de snelste Spider die het merk ooit gemaakt heeft, met dank aan de bekende V8 die het, zonder hulp van turbo's, weet te schoppen tot 605 pk en 540 Nm. Dit zorgt voor een 0-tot-100-evenement dat slechts 3,0 seconden duurt, zet al na 9,5 seconden 200 km/u op de klok en weet een rondetijd op Fiorano te realiseren van 1 minuut en 23,5 seconden. Dat is een miezerige halve seconde langzamer dan de onaards snelle F12 Berlinetta.

De 458 Speciale A is niet meer dan 50 kilo zwaarder dan z'n gesloten broer. Z'n aluminium dakje klapt in veertien seconden tussen jou en het motorblok in, waarna de uitlaatsalvo's je oren ongefilterd bereiken. Uiteraard zorgen allerlei alu-foefjes in het chassis ervoor dat de stijfheid van het geheel er niet onder lijdt. In het interieur vinden we de bekende mengelmoes van exotische materialen als koolstofvezel en Alcantara, die de eigenaar volledig zelf mag samenstellen in Ferrari's Tailor Made-personalisatieprogramma.

Over eigenaren gesproken: dat zullen er niet veel zijn, want de 458 Speciale A wordt in een beperkte oplage van 499 stuks gemaakt. Die, je raadt het al, bestemd zijn voor verzamelaars en andere notabelen die Ferrari op haar shortlist heeft staan. En we staan weer met beide benen op de grond.

Reacties