Als je het internet mag geloven, is zwemmen met een opgesloten zoogdier het belangrijkste dat je in je leven moet doen. En hoewel we vinden dat je moet doen wat je niet laten kunt – en dat je zeker met een dolfijn moet zwemmen als je tot die diersoort behoort en beide instemmend en volwassen bent – is er volgens ons iets anders dat je per se moet doen als je kunt autorijden.

Maak een roadtrip

Het doet er niet toe waar, of in wat. Want het gaat, om een toepasselijk cliché te gebruiken, om de reis en niet om de bestemming. Het zit namelijk zo: auto’s en wegen gaan samen als een slot en een sleutel, als touw en een katrol, als Jip en Janneke. De synergie is zo compleet dat de een zonder de ander wat eenzaam en verlaten lijkt. Auto’s staan, in essentie, voor individuele vrijheid. Ze zijn onze eigen kleine wereld, capsule en kasteel ineen, een plek waarin we van de ene plaats naar de andere reizen en waarin je net zo goed thuis bent als je thuis bent, zogezegd. Het zou zonde zijn om dat te beperken tot alleen ritten van en naar je werk, de school van je kinderen en de supermarkt.

Denk er eens over na: een roadtrip hoef je niet te maken in een Ferrari langs de kust van het Gardameer, of in een antieke Chevrolet Bel Air in het eindeloze Amerikaanse midwesten. Je hebt geen miljoenen nodig, geen hulpvoertuigen, en zelfs geen specifieke bestemming. Je hebt alleen een auto nodig, geld voor benzine en iemand om de ervaring mee te delen, om slechte grappen mee te maken en je samen te vergapen aan het landschap onderweg.

Waar gaan we heen?

Een roadtrip biedt eindeloze mogelijkheden – vooral als je geen haast hebt en geen doel. Zin om eens te kijken wat er achter dat weggetje schuilt? Even stoppen bij dat wat geheimzinnige cafeetje? Kamperen op dat strand, of wat slenteren door dat geinige dorpje? Dat zijn de dingen die gebeuren tijdens een autoreis. Jij, en alleen jij, bepaalt de regels.

Toch zijn er, uiteraard, een paar zaken om rekening mee te houden. Schema’s moet je verbranden, en hoofdroutes dienen secuur te worden vermeden. Een snelweg leidt nooit tot iets verrassends, tenzij je er een sport van hebt gemaakt voor zoveel mogelijk geld zo smerig mogelijk eten te kopen. Mocht je met een wat oudere auto op pad gaan, dan loont het vaak de moeite om wat lampjes, zekeringen, bougies en contant geld mee te nemen, en om te beschikken over enige basale autokennis. Blijf bovendien dicht bij je instinct – als er bloed kleeft aan de muren en de balie van een motel, is het vaak beter om een deurtje verder te gaan.

Maar de echte en de beste reden om een roadtrip te maken?

Omdat het leuk is. En omdat het eigenlijk alles behelst wat we zo fantastisch vinden aan autorijden.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie