Om te beginnen: dit is geen advertentie en we krijgen hier niet voor betaald. We gunnen dit jou als liefhebber van autogeweld gewoon. Dus luister: je bent autoliefhebber en je lust wel een teug bandenrook in je longen. Klassiekers zijn mooi en raceauto’s van fabrieksteams zijn bruut, maar je wilt projecten zien met 1.000 pk die een set banden als ontbijt eten. Je bent ongetwijfeld wel eens naar een evenement op Circuit Park Zandvoort of Assen geweest en grote kans dat je het best tof vond. Je loopt een paar rondjes tussen de glimmende hardparkers (je weet wel, auto’s die gebouwd zijn op performance maar nooit van hun leven een kilometer op het circuit zullen rijden. Net zo sneu als gekooide tijgers) en als je geluk hebt, betreedt een stel afgeragde BMW’s het circuit voor een kleine driftdemo. Oh nee, driften is inmiddels verboden op Zandvoort. Dit is geen kritiek op de autoliefhebbers van Nederland, of op Circuit Park Zandvoort. De autocultuur is hier gewoon te klein, de mogelijkheden te beperkt en de belastingen te hoog. In ons kikkerlandje kan zelfs de dikste en duurste auto niet tippen aan de middenklasse van de projecten in het buitenland. Tijd voor het goede nieuws: de hemel op aarde voor de onstuimige autoliefhebber is gewoon met de auto te bereiken en luistert naar de naam Gatebil.

Waarom moet ik NU naar Gatebil?

Gatebil is in feite een door Scandinavië rondreizend festival en hét bedevaartsoord voor iedereen die iets met paardenkrachten, verbrand rubber, driften, racen of tuning heeft. Het is wat het Goodwood Festival of Speed is voor liefhebbers van klassiekers en standaard auto’s. Krankjorum creaties als een Renault Kangoo met 500 pk zijn op Gatebil meer regel dan uitzondering. Want in Scandinavië zijn ze gewoon knettergek. Nee, echt. Zo degelijk als ze in Zweden hun Volvo’s, Ikea’s en gehaktballetjes maken, zo wild maken ze hun auto’s.
Niet al te lang geleden is de redactie van TopGear met de auto op kruistocht naar Zweden geweest. Na het zien van talloze video’s en filmpjes moesten we wel. Niets bereidt je voor op de krankzinnigheid waarin je ondergedompeld wordt. Overdag boenderen de lijpste creaties over de baan. Vierkante Volvo-bakstenen met 1.200 pk, zwaar opgefokte Mercedessen die alles voorbij driften met grote roetwolken en BMW’s met Amerikaanse V8-motoren. En Supra’s. Heel veel Supra’s. En je mag gewoon door de paddock heen wandelen en met de (professionele) coureurs praten.
Twee keer per jaar vindt Gatebil in Zweden plaats. Altijd mooi meegenomen. Vul zelf maar in waarom. En dan hebben we het nog niet eens over de bezoekers van Gatebil. Het kampeerterrein staat vol met bijzondere auto’s en nog interessantere gasten. In de avond is het één groot feest. Alleen de magische sfeer (en bandenrook) die in Gatebil hangt, maakt het al de moeite waard om in de auto te stappen en erheen te rijden. Dus waar wacht je nog op?

Een sfeerimpressie van Gatebil

Gatebil agenda 2017

Vålerbanen (Noorwegen) – 26 tot 28 mei 2017 Mantorp (Zweden) – 16 t/m 18 juni Rudskogen (Noorwegen) – 6 t/m 9 juli Rudskogen (Noorwegen) – 8 t/m 10 september Mantorp (Zweden) – 22 t/m 24 september
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie