Een kleine doorbraak in de wereld van zelfrijdende auto’s. Honda komt als eerste merk met een auto die legaal ‘level 3’ zelfstandig kan rijden. Dit houdt in dat de auto niet alleen zelf stuurt en remt, maar ook de omgeving in de gaten houdt. Er zijn al meer auto’s van andere merken die klaar zijn voor level-3 autonoom rijden. Honda is het eerste merk dat het systeem legaal mag activeren, in de Legend voor de Japanse markt.

Ter vergelijking: het huidige Tesla Autopilot en andere stuurhulpsystemen worden aangemerkt als level 2. Het verschil tussen level 2 en 3 is dat de bestuurder eigenlijk niet meer hoeft op te letten.

Dat klinkt gevaarlijk…

Een bestuurder die het rijden volledig overlaat aan de auto op hoge snelheden, daar zijn de techniek en de infrastructuur echt nog niet klaar voor. Gelukkig gaat het hier om Honda’s nieuwe Traffic Jam Pilot. Bij druk verkeer en files met snelheden onder de 50 km/u neemt de auto het werk volledig over. In andere situaties moet de bestuurder nog wel zelf opletten en input leveren. Filerijden wordt dus volledig uit handen gegeven, en dat is best fijn.

Level-3 autonomie in Nederland

Zoals gezegd is het autonome systeem van Honda nu wettelijk goedgekeurd voor de Legend in Japan. Die auto verkoopt Honda hier niet en statistisch gezien zouden ze afgerond naar boven één exemplaar kunnen slijten. Zowel het Japanse merk als grote sedans zijn hier immers niet zo erg meer in trek. Eigenlijk is de techniek ook niet het grote nieuws, maar dat het nu wettelijk is toegestaan. Technisch gezien zou een Tesla hetzelfde trucje kunnen, maar de auto mag het nog niet.

Ook de nieuwe Mercedes S-klasse is al uitgerust met systemen voor level-3 autonomie en wacht nog op goedkeuring van de wetgevers. Zodra die er klaar voor zijn, zul je ook in Europa in meerdere auto’s kunnen relaxen in de file. De grote vraag is of je dan wél een telefoon in je hand mag hebben, want dat is natuurlijk het eerste wat mensen gaan doen zodra de auto het rijden overneemt. Anders toch maar even een TopGear Magazine meenemen…

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie