Luister, we zijn gek op de natuur en vinden dat we er alles aan moeten doen om onze aardbol te beschermen. Met uitzondering van alles wat hooikoorts veroorzaakt. Oh, en muggen. En als we heel eerlijk zijn, vertrouwen we ganzen ook niet helemaal – want welke vogel heeft er nou tanden? (Serieus, zoek maar even op.) Daarom zijn we best voorstander van maatregelen om beter voor onze planeet te zorgen, maar dan moeten het wel de juiste zijn.

Waar wij juist hoopten op een versoepeling zodat we in de weekenden gewoon weer 130 km/u konden rijden op de snelweg, liggen er nu schijnbaar plannen om ook in de avonden de maximumsnelheid te verlagen naar 100 km/u. Dit meldt De Telegraaf aan de hand van Haagse bronnen. De maatregel ligt er om de uitstoot van kolencentrales te compenseren, aangezien die nu meer worden opgestookt dan voorheen.

Hoeveel zin heeft het echt?

Momenteel moeten we tussen 6:00 en 19:00 uur netjes 100 km/u rijden in Nederland. Die maatregel is genomen om de stikstofuitstoot van auto’s terug te dringen. Het hele feest kostte 19 miljoen euro en de reductie zou 1,3 mol/ha/jr moeten opleveren. Voor wie dit niets zegt: de stikstofdepositie van snelwegverkeer in 2020 was 70 mol/ha/jr. Die van de landbouw was toen 700 mol/ha/jr.

De nieuwe maximumsnelheid overdag werd dus ingevoerd voor een reductie van minder dan 1 procent (0,16 procent van de stikstofdepositie van landbouw en snelwegverkeer bij elkaar). Bij het compenseren van de kolencentrales draait het om de CO2-uitstoot, niet om stikstof; maar gevoelsmatig kunnen die paar uurtjes in de avond weinig effect hebben. Het is dan al rustiger op de weg en niet iedereen rijdt strak 130 km/u.

Andere maatregelen

Andere plannen zijn er gelukkig ook. Volgens De Telegraaf zijn er ook plannen voor meer subsidie voor het isoleren van huizen. Klinkt top, want niet alleen maak je daarmee huizen blijvend duurzaam, je zorgt voor directe kostenbesparingen voor de bewoners. Op Prinsjesdag in september moeten de plannen definitief naar buiten komen.

Reacties

  • Barchetta heeft op 9 juli 2022 geschreven:

    Vorige week zei Rutte nog dat er helemaal geen plannen zijn om de maximum snelheid terug te brengen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear