Interessante feiten over de Subaru Impreza WRX

Een ongeslagen vluchtauto bij politie-achtervolgingen in Australië

Foto('s): SubaruSubaru WRX STI S209
Subaru WRX STI S209

Het plot van Baby Driver mag dan geen waargebeurd verhaal zijn, waarheidsgetrouw is het wel. In Australië zijn criminelen dol op de Subaru WRX als vluchtauto. ‘De politie van New South Wales doet een conservatieve schatting dat er meer dan 100 achtervolgingen met een Impreza plaatsvonden de afgelopen twee jaar,’ aldus een Australisch rapport, ‘en in niet één geval werden de daders gepakt tijdens de achtervolging.’ Er waren plannen om de WRX te verbieden, het vermogen te beperken of snelheidsbegrenzers te verplichten, maar uiteindelijk maakten ze de WRX lastiger om te stelen. Oh, en de politie kocht zelf ook een stel WRX’jes om de boel bij te houden.

Andere feitjes

Subaru ondervindt weinig last van hippopotomonstrosesquippedaliofobie, de angst voor lange woorden. Of in dit geval lange namen. Zo hadden ze de Impreza WRX STI Spec C RA-R, of als je het volledig zou uitschrijven: World Rally eXperimental Subaru Tecnica International Specification Competition Record Attempt. Streepje-R. Het was een speciale, extra gestripte versie voor de Japanse markt.

Benieuwd waar de iconische blauw-gele kleurstelling vandaan komt? En het nummer 555, dat je zo hier en daar ziet op een WRX? Zoals bij veel legendarische kleurstellingen in de racerij, kwam het van een tabaksmerk. Het was State Express 555 die de kleuren aandroeg. Richard Burns, Colin McRae en Possum Bourne pakten veel overwinningen met deze kleuren.

Het vierwielaandrijvingssysteem werkt net even anders

Bij veel auto’s gaat de aandrijfas eerst het voorste differentieel in, die het vermogen weer naar achteren stuwt. Bij deze methode gaat het grootste deel van de power naar de voorwielen. Subaru doet dat net even anders. Bij een WRX gaat de power naar het middelste differentieel, die het weer verdeelt. Hierdoor kan 70 procent van het vermogen naar de achterste as. Subaru noemt dit Symmetrical All-Wheel Drive.

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken