Tussen alle ‘verantwoordelijke’ zuinige en elektrische auto, staat er op de IAA gelukkig ook nog wat spannends. Jaguar laat eindelijk zien hoe de coupé onder de XK eruit gaat zien aan de hand van de C-X16 concept. De auto ziet er zo definitief uit dat er in de vormgeving tot de lancering in 2013 nog maar weinig zal worden gewijzigd.
 
De productieversie gaat XE heten, maar voorlopig moeten we het met deze concept doen. Niet verkeerd, al blijven de lijnen aardig dicht bij de XK. De 380 pk sterke 3 liter V6 met twinscroll supercharger is niet te versmaden.
 
De C-X16 heeft ook een elektromotor, die is onder meer bedoeld om maximaal tien seconden lang 95 pk extra te leveren, bedoeld om nog sneller te accelereren. Dat doet de kleine kat dan ook vlot, in 4,4 seconden naar de 100 en een top die politiek correct wordt afgekapt op 300 km/u.
 
Toch kan de elektromotor ook worden gebruikt om volledig elektrisch te rijden, in dit geval maximaal 80 km/u. Niet nodig, zullen liefhebbers zeggen, maar door deze toevoeging blijft de CO2-uitstoot beperkt tot 165 g/km en dat scheelt in de CO2-boete en dus ook stevig op de aanschafprijs.
 
De wegligging belooft veel goeds. Niet alleen zorgt het overvloedig gebruik van aluminium voor een gewicht van 1.600 kg, ook is de gewichtsverdeling ideaal 50:50 onder meer door de accu’s achterin te plaatsen. We kunnen, nee, willen helemaal niet meer tot 2013 wachten.

Reacties