Gisteren voelden we plots een lichte stuiptrekking in onze rechtervoet ontstaan, en nu weten we waarom: Jaguar kondigt aan de F-type Project 7 in productie te nemen. Is dit goed nieuws? Dit is fantastisch nieuws.

We voelden de conceptcar al eens uitgebreid aan de tand en kwamen er niets minder dan smoorverliefd uit. Nu grijpen ze bij Jaguars nieuwe SVO-afdeling – Special Vehicle Operations – hun kans om te laten zien wat ze waard zijn door de Project 7 in beperkte oplage van 250 stuks op de markt te brengen. Het is daarmee meteen de krachtigste en snelste productie-Jaguar ooit.

Het is 60 jaar geleden dat de D-type werd geïntroduceerd, waarop het ontwerp van de Project 7 (een verwijzing naar het aantal Le Mans-overwinningen dat Jaguar behaalde) gebaseerd is. Een mooie manier om het te vieren, lijkt ons. De Project 7 wordt met de hand gebouwd en is geheel uit aluminium opgetrokken. Met 1.585 kilo is hij 80 kilo lichter dan de F-type V8 S Convertible, en natuurlijk heeft hij meer poweeeeer: de supercharged 5,0-liter V8 smijt 575 pk en 680 Nm richting achterwielen. Mede dankzij de achttraps automaat betekent dat 0 tot 100 km/u in 3,9 seconden; de topsnelheid is begrensd op 300 km/u.

De Project 7 is uitgerust met allerlei aerodynamische stukjes koolstofvezel, die goed zijn voor 177 procent meer downforce dan de V8 S biedt. Een elektronisch bediend sperdifferentieel en keramische remmen zijn standaard, net als een uitgebreid door SVO getuned onderstel (de voorwielophanging is 50 procent stijver) en een actief uitlaatsysteem met matzwarte uiteinden. De voorruit is 114 mm lager, er zijn nieuwe zijruiten en een soort dak-achtig ding dat je aan de voorruit kunt vastklikken, voor als het bij slecht weer echt niet anders kan. Het interieur oogt prachtig, met gestikt leer en aluminium schakelflippers, en is optioneel uit te rusten met vierpunts racegordels.

De productieversie van de Jaguar Project 7 maakt komend weekend z'n debuut op het Goodwood Festival of Speed. Halverwege 2015 zullen de eerste exemplaren op de weg verschijnen, bestuurd door helden.

Reacties