Cynici over de Nürburgring kunnen beter even wegkijken/doorlezen/koffie halen. Want Ring-record 391 van deze maand is gevestigd. Door Jaguar dit keer. Ze pakken het vierdeurs Nürburgring-record. De Jaguar XE SV Project 8 heeft het rondje over de Nordschleife in 7 minuten, 21 seconden en een beetje voltooid. ‘De snelste tijd die ooit is neergezet door een vierdeurs sedan met productiebedoelingen’, zo wordt gecommuniceerd. Mooi hoor, beker, bloemen, klappende technici. En volgende week zijn ze het record weer kwijt. Of toch niet? Hebben ze het record eigenlijk wel? Een complexe zaak.

Waarom is dit record complex?

Nou, dat komt doordat een hevig gemodificeerde Subaru WRX STI eerder dit jaar een tijd van 6 minuten en 57 seconden reed. En ja, die heeft ook vier deuren. En is dus 24 seconden sneller. Maar… hij mag de openbare weg niet op. Officieel dan. Hoewel de Ring ook wordt aangemerkt als openbare weg. Nou ja, vergeet dat maar. De Subaru heeft dus eigenlijk nog het vierdeurs-sedan-record, de Jag Project 8 het vierdeurs-sedan-record-voor-auto’s-die-ook-op-de-openbare-weg-mogen-als-ze-hem-gaan-produceren. Zo lusten we er nog wel een paar. Hoe dan ook, hij snoept elf seconden van de tijd van de Giulia Quadrifoglio af, tien van de tijd van de snelste Panamera en is even snel als een Ferrari 488 GTB. Niet slecht voor een auto die 1,7 ton weegt.

Het rondje van deze wilde Jaguar is verrassend beheerst en heeft weinig drama. Dat is mede te danken aan de vierwielaandrijving. Je ziet de Belgische coureur Vincent Radermecker af en toe druk aan het stuur draaien, maar hij hoeft niet zo hard te werken om de auto op de baan te houden. Goed, het record is dus een leuke marketing-gimmick – en het werkt want wij schrijven nu over Jaguar. Al ga jij daar geen XE van kopen.

Filmpje: Jaguar XE SV Project 8 pakt Ring-record

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)