Koenigsegg is het aan zijn stand verplicht om een toch al bizarre supercar nog net even wat bizarrer te maken. Vandaag dat ze hun jongste creatie, de Agera, nu opwaarderen met een vrachtlading extra pk’s en een dakkoffer.

De ‘gewone’ Agera was al een heet geval – we benoemden ‘m niet voor niets tot Supercar van het Jaar 2010 – maar onder de streep is 910 pk toch wel wat magertjes. De magische grens van 1.000 pk wordt nu doorbroken met de Agera R: mits je er E85 biobrandstof in gooit, komt het beestje tot 1.115 pk. Tank je normale benzine, dan komt de 5,0-liter twinturbo V8 tot 940 pk, toch nog altijd een leuke bonus ten opzichte van de Agera van je buurman.

Je zult begrijpen dat de Agera R niet bepaald langzaam is, maar de precieze cijfers heeft Koenigsegg nog niet bekend gemaakt. Ter vergelijking: de Agera-zonder-R gaat van 0 naar 100 km/u in 3,1 seconden en heeft een topsnelheid van meer dan 390 km/u.

Deze witte Agera R is speciaal geprepareerd voor een klant, maar Koenigsegg kan wel alvast melden dat de turbinevelgen, die op snelheid extra downforce genereren, en de speciale Michelin-banden die 420 km/u aan kunnen ook op het productiemodel gevoerd zullen worden. Die skibox zul je waarschijnlijk wel moeten bijbestellen.

Reacties