‘Ik werd wakker om 4 uur ‘s nachts en ik dacht: die 2JZ [de motor uit de Toyota Supra] is niet genoeg. Ik heb een V12 nodig. Midden in de auto, net als bij een Lamborghini’, vertelde de Afrikaan James Redelinghuys vorig jaar aan TopGear. Dat was het punt dat zijn busjesproject totaal begon te escaleren. En nu kan zijn dwaze Toyota HiAce met V12 en Aventador-bodykit van jou zijn.

Eerst een stapje terug. James kocht de HiAce in 2017 met het idee om een grotere turbo op zijn 2,7-liter motor te knopen. Dat plan veranderde al in de 2JZ-motor uit de Toyota Supra. Uiteindelijk werd het de 5,0-liter V12 uit de Toyota Century. Was dat genoeg? Natuurlijk niet: er kwamen nog twee turbo’s bij voor het totale vermogen van 550 pk. Schakelen doet een drietraps automaat trouwens voor je.

Waarom het per se een V12 moest zijn? De bodykit komt van het Japanse bedrijf S.A.D. en de carrosseriedelen zijn bedoeld om de HiAce een Lamborghini Aventador-uitstraling te geven. Goed, je zult er geen autospottertjes mee foppen, maar je snapt waar ze heengingen met de kit. De lak die er nu op zit, kost zes keer zoveel als de originele Aventador-verf, schijnt.

Het vermogen wordt opgebouwd als dat van een diesel. Pas als de turbo’s hun werk gaan doen, spurt de Toyota ervandoor. De vering is ook nog comfortabel en hij remt goed, wat ook een geruststelling is. Dus wie weet kan deze HiAce voor meer mensen als inspiratie dienen en komt er binnenkort een minivan met V12 voorrijden als je een Uber bestelt.

Wat moet de Toyota HiAce met V12 en Aventador-bodykit kosten?

Het busje met V12 staat nu te koop op Facebook voor omgerekend 70.000 euro. Of dat een goede prijs is, moet je zelf beslissen. Er zit in ieder geval astronomisch veel werk in het busje en je zult geen tweede Toyota HiAce met V12 en Aventador-bodykit vinden. Ooit.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)