Zou Ben Pon gedroomd hebben over een Amerikaanse V8 toen hij het iconische Volkswagen-busje tekende? Mocht het zo zijn, dan komt zijn droom nu uit. Ene John Henns kocht een oude bus en werkte er twee jaar lang aan om tot het resultaat hierboven te komen. Als gigantische kers op de taart liet hij een Ford Coyote V8-motor uit een Mustang installeren in zijn Volkswagen bus.

Voorin is er natuurlijk geen ruimte voor de grote, Amerikaanse achtcilinder. Daarom kwam de motor in de opbergruimte te liggen tegen het schot tussen de cabine en de bagageruimte. Via een raampje bovenin het schot kun je trots neerkijken op de Ford-motor. De Coyote is trouwens een 5,2-liter V8 die 580 pk en 603 Nm produceert. De motor ligt ook in de Ford Mustang Shelby GT350 en de cilinderkop wordt ook gebruikt in de Mustang Shelby GT500.

Waarom een Ford V8-motor in Volkswagen bus?

De keuze voor de Volkswagen Type 2 was zo gemaakt: ‘Met de bus heb je gewoon veel plezier en andere mensen vinden het leuk om hem te zien.’ Met zijn idee om de Ford Coyote-motor in de bus te lepelen, ging Henns naar een chassisbouwer. Om genoeg plek te geven aan de V8 kwam er een nieuw, breder onderstel.

Lees ook: Deze Volkswagen T2 maakt zijn eigen waterstof (en rijdt er ook op)

De maker van het onderstel wilde graag een LS-motor van General Motors in de bus monteren. De eigenaar legt uit waarom hij niet heeft gekozen voor het GM-blok: ‘Iedereen doet een LS, dus dat kun je niet doen. De Mustang vond ik altijd geweldig klinken, dus die moest ik hebben. Ik moest de Coyote hebben.’

Wat kost zo’n Ford V8-motor?

Je kunt de motor gewoon bij Ford bestellen in een kratje. Daarvoor betaal je 26.495 dollar, wat omgerekend ongeveer 25.000 euro is. Het hele pakket weegt bijna 230 kilo en zit bij deze VW bus vast aan een automatische versnellingsbak van Ford met zes versnellingen. Volgens de presentator in de video hier beneden kan de V8 klinken ‘als een Prius’, maar wanneer het gaspedaal dieper wordt ingetrapt, grunt de Ford-motor als een heavymetalband.

Reacties

 • Wim Vingerprint heeft op 10 oktober 2023 geschreven:

  Dit is geen T2 maar een T1

  • Judith Remkes heeft op 14 oktober 2023 geschreven:

   Het is een type 2, T1. Het type staat voor dat het een bus is, en het model is de T(ransporter)1.

   De type 1 is de kever.

   Reageer
  • Dennis heeft op 10 oktober 2023 geschreven:

   Idd wim, is een T1
   Dat moetennze toch wel weten van Topgear.

   Reageer
  Reageer
 • Big mo heeft op 9 oktober 2023 geschreven:

  Een ware “Sleeper “…..en helaas de aërodynamica van een baksteen. Hoe hoekiger wil je het hebben.

  Reageer
 • Ariën heeft op 9 oktober 2023 geschreven:

  Het is een T1 en de originele motor zat natuurlijk altijd al achterin, duh.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)