In deze tijd van het jaar blijkt maar weer eens dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Lada, die sympathieke Russische bolderkarrenfabrikant, komt tussen de feestdagen door gewoon even met een geheel nieuw model op de proppen.

De hoge piefen van Lada-eigenaar AvtoVaz zagen lange tijd met lede ogen aan hoe Dacia succes oogste met ontzettend goedkope auto’s als de Logan en de Sandero. Nu kunnen ze de Roemeense budgetboys eindelijk van repliek dienen, want dit is de nieuwe Lada Granta. Voorlopig is ie er alleen nog als sedan, maar straks ook als hatchback.

De Granta is uitgerust met een 1,6-liter viercilinder achtklepper – jazeker – met naar keuze 82 of 87 pk. Ook kun je kiezen voor een heuse 1.6 16V met 98 pk. Voor de basisprijs van zo’n 5.800 euro krijg je een handgeschakelde vijfbak, mooie stalen wielen en draairaampjes, maar ga je voor de luxe uitvoering (zo’n 1.000 euro duurder), dan mag je je zowaar verheugen op stuurbekrachtiging, abs en een radio.

Helaas voor Lada hebben we in West-Europa zoiets als de Euro5-norm, waaraan geen van de Granta-uitvoeringen voldoet. Daarom mag de auto hier niet verkocht worden. Volgens de Russen wordt er echter over een jaartje een schonere motor leverbaar, dus dat is goed nieuws voor iedereen die hier zit te springen om een goedkoop tinnen blikje zonder beproefde Renault-techniek.

Overigens zal Lada volgend seizoen van de gelegenheid gebruik maken om meteen haar activiteiten in het WTCC weer op te pakken. Cool.

Reacties

Meer van TopGear