Het is tijd om te feesten alsof het 1977 is – er komt een geheel nieuwe Lada Niva aan! Lada-eigenaar Renault fuseerde vorig jaar het Russische merk met zijn vrolijke stalgenoot Dacia, en het bedrijf heeft onthuld dat er een nieuwe versie van de iconische offroader aankomt. In 2025 moet het zover zijn.

De originele auto heette een tijdje Lada 4×4, maar werd vorig jaar terug omgedoopt tot Lada Niva Legend. Er is ook nog de Niva Travel, die een kater is van een samenwerking met General Motors, die werd opgefrist in 2020. De Niva Legend is nu al 45 jaar oud, maar hij moet nog zo lang mogelijk doorgaan. In Rusland is er nog veel vraag naar de auto en daar zijn maar weinig regels die de verkoop onmogelijk maken, zoals hier wel het geval is.

Lada in het kort

Lada begon als een samenwerking tussen Fiat en het Russische ministerie van handel in de jaren zestig. De samenwerking bracht AvtoVAZ voort, totdat het merk Lada in 1973 werd gelanceerd. Het bedrijf stond bekend om zijn vierkant, trage producten zoals de Lada 2105 en de Lada Samara. In 2016 nam Renault het merk over.

De nieuwe Lada Niva komt op het platform van Renault

Dacia’s Vice President of Product, Lionel Jaillet, onthulde het nieuws van de nieuwe Lada Niva bij de lancering van de Jogger. Deze zevenzits MPS is gebaseerd op het CMF-B-platform van Renault. Op dit platform staan de Renault Clio, maar ook de Nissan Juke. De nieuwe Lada Niva komt ook op dit platform te staan. Het is nog niet bekend of deze Lada ook naar Nederland komt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear