Om maar eerst met het zware nieuws te beginnen: geen klapkoplampen voor de nieuwe Countach. Het is (helaas voor de liefhebber, gelukkig voor de voetgangers) nog altijd verboden om klapkoplampen te monteren op nieuwe auto’s. Het goede nieuws: het is potverdorie wel een nieuwe Countach. Officieel luistert hij naar de naam Lamborghini Countach LPI 800-4. Er worden er slechts 112 gemaakt – een verwijzing naar LP112, de interne codenaam van het origineel – en ze kosten meer dan 2,3 miljoen per stuk. En ze zijn allemaal al verkocht.

De achterlichten verklappen al dat de Lamborghini Countach LPI 800-4 vanonder eigenlijk een Sián is, wat op zijn beurt weer een grondig verbouwde Aventador is. De motor is een 6,5-liter V12 die 780 pk levert, aangevuld met een 48-volt elektromotor die er nog eens 34 pk en 35 Nm tegenaan gooit. Het gezamenlijke vermogen is 814 pk en gaat naar alle wielen. De ‘I’ in LPI staat dan ook voor ‘Ibrido’, Italiaans voor hybride.

De prestaties van de Lamborghini Countach LPI 800-4

Cijfers, je wilt cijfers! Maar natuurlijk. Met de info hierboven kun je je voorstellen dat ze niet kinderachtig zullen zijn. Van 0 naar 100 gaat de Lamborghini Countach in 2,8 seconden. 0 naar 200 doet ie in 8,6 seconden, en z’n topsnelheid is 355 km/u. Hij weegt droog 1.595 kilo, wat neerkomt op 1,95 kilo per pk.

Het design van de Lamborghini Countach LPI 800-4

Het ontwerp is een mix van nieuw en oud. Je herkent er direct een Countach in door de lage neus met de vierkante elementen, maar ook zeker door de witte lak en de hoekige wielkasten. De luchthapper aan de zijkant is uitvergroot en oogt daardoor modern. De vorm van de achterlichten is typisch Countach, maar wel met de moderne minimalistische lampen. De motorkap achterop heeft een soort old-school lamellen in de bekende hexagonale vorm.

Is de auto speciaal genoeg om Countach te mogen heten?

Dat is een belangrijke vraag. Waarschijnlijk wordt geen enkele andere Lamborghini vaker aangehaald dan de Countach – het was een van de originele posterauto’s. Zelfs ver in zijn pensioen werd hij opnieuw een van de hoofdrolspelers in The Wolf of Wall Street. Je kent de scène wel. Misschien is een omgebouwde Aventador dan iets te oneerbiedig. Misschien had ie wel gewoon ‘Aventador Cannonball Run’ moeten heten. Of ‘Aventador Ludes Edition’. Neemt niet weg dat het een gaaf ding is om te zien.

Maar wat betekent Countach eigenlijk?

De meeste Lambo’s zijn vernoemd naar vechtstieren uit Spanje. De Lamborghini Countach verstiert deze traditie echter. De uitroep ‘contacc!’ is een positieve krachtterm in het Piëmontees en betekent iets als ‘allemachtig’ of, wellicht passender, ‘tering’. De oorspronkelijke ontwerper Marcello Gandini pikte de term op van een Piëmontese klusjesman die destijds bij Lamborghini werkte. De spelling werd aangepast om de juiste uitspraak in andere talen te garanderen, en zo was de naam geboren.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie