We doen graag een daalder in het Strafpotje van Open Deuren, maar de onthulling van een nieuwe Lamborghini is wat je noemt ‘best wel een ding’. Het merk onthult met enige regelmaat een speciale uitvoering van bestaande modellen, maar een volledig nieuw productiemodel, dat komt heel weinig voor. En dan heeft deze Lamborghini Revuelto ook nog eens een radicaal andere aandrijflijn.

Lamborghini hield tot nu toe de codenaam LB744 aan. Revuelto is de definitieve naam van de nieuwste supercar. Hij volgt de Aventador op, die sinds 2011 te koop was. De nieuwkomer heeft wederom een 6,5-liter V12-motor zonder turbo’s, maar krijgt dit keer wel hulp van drie elektromotoren. Twee daarvan zitten op de vooras en één bevindt zich in de transmissie. De Revuelto is Lambo’s eerste plug-in hybride.

De krachtigste V12 ooit

Deze nieuwe V12 heet de L545 en het is de lichtste en sterkste twaalfcilinder van het merk ooit. De motor weegt 218 kilo, wat 17 kilo minder is dan de vorige V12. De vernieuwde twaalfcilinder produceert 825 pk bij 6.750 tpm. Het koppel is bij evenveel toeren 725 Nm. Overigens klimt de V12 naar de 9.250 tpm. Het totale vermogen van alle motoren is 1.015 pk.

De 0-naar-100-tijd van de nieuwe supercar is 2,5 seconden en de topsnelheid is ruim 350 km/u. Je kunt trouwens ook helemaal elektrisch rijden, maar liefst 10 kilometer ver. In de elektrische modus heeft de auto slechts 180 pk. De V12 springt dan wel aan om de accu bij te laden, zodat je op de accu kunt blijven rijden.

De V12-motor drijft alleen de achterwielen aan en de transmissie zit bij de Lamborghini Revuelto dan ook helemaal achter in de auto. Bij de Aventador zat de transmissie in het midden, vóór de motor. Met de twee elektromotoren op de voorwielen heeft de Revuelto dus alsnog vierwielaandrijving. De transmissie is een automaat met dubbele koppeling; een handbak kun je vergeten.

Waar staat de naam Revuelto voor?

Volgens Google Translate betekent Revuelto zoiets als ‘vervormd’. Revueltos is ook de naam van een Spaanse variatie op geklutste eieren. Maar het kan ook ‘onhandelbaar’ of ‘turbulent’ betekenen. De reden waarom Lamborghini de naam gebruikt, is omdat er een vechtstier was ergens in 1880. Jazeker, ook anno 2023 gebruikt Lambo namen van vechtstieren.

Het design van de Lamborghini Revuelto

Door de Y-vormige ledstrip bij de koplampen, is het niet lastig om te zien dat dit een broertje is van de Lamborghini Sian. Aan de achterkant valt op dat de uitlaat hoog geplaatst zijn, net als bij de Performante. Boven de V12-motor zit géén ruit, waardoor de motor echt tentoongesteld ligt. Check ook het remlicht boven de motor.

De prijs van de Lamborghini Revuelto is in ieder geval nog niet bekend. We zijn erg benieuwd wat de hybridetechniek met de prijs in Nederland doet.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie