Lamborghini riep al een tijdje dat ze 'iets bijzonders' zouden onthullen in Genève. Daarmee doelen ze uiteraard op dit losgeslagen beest, dat afgelopen weekend over het internet begon te kruipen en de naam Veneno draagt.

Inmiddels is de auto officieel gepresenteerd, en we zijn er nog stil van. De Veneno staat op dezelfde basis als de Aventador en maakt dan ook gebruik van diens 6,5-liter V12. Alleen perst hij er 750 in plaats van 700 pk uit. De monocoque bestaat in zijn geheel uit met koolstofvezel versterkt plastic, en de Veneno is dan ook erg licht: 1.450 kilo, 125 kilo minder dan een Aventador. De verhouding tussen vermogen en gewicht komt hiermee neer op slechts 1,93 kilo per pk, en zoals je waarschijnlijk al kunt raden, ontaardt dat in bizarre prestaties: van 0 naar 100 km/u in 2,8 seconden en een topsnelheid van 355 km/u.

De Veneno dient vooral om het vijftigjarig bestaan van Lamborghini te vieren, en wordt in zeer beperkte oplage geproduceerd. Drie stuks worden er gemaakt, om precies te zijn. Als je er een wil hebben, ben je al te laat, want ze zijn alle drie al verkocht. Ach, dat scheelt je weer 3.000.000 euro (exclusief belastingen).

We denken dat we voorlopig niet zullen herstellen van de impact die deze Veneno op onze tere hersentjes heeft gemaakt. Als je de Saw-filmreeks vier wielen zou geven, zou dit het resultaat zijn, zo stellen we ons voor. Het is een briljante botte hakbijl van een auto. Als wij acht jaar waren, behingen we onze slaapkamer vandaag nog met deze Lambo. Goed werk, daar in Sant'Agata.

Reacties