Dit zijn de 13 wildste creaties van Lamborghini sinds Ferruccio besloot dat hij iets beters kon maken dan een Ferrari. In de loop der jaren bouwde Lamborghini heel wat conceptauto’s en gelimiteerde edities. Wat vind je van dit lijstje van de 13 wildste creaties van Lamborghini?

13. Lamborghini Pregunta

De bezoekers van de Autosalon van Parijs wisten niet wat ze overkwam in 1998. Wij wel, het was een aangepaste Diablo met de naam Pregunta. Lamborghini bouwde slechts één exemplaar.

12. Lamborghini Sogna

Nog zo’n, euh, beauty. Sogna is Italiaans voor droom, al heeft het groene gevaarte meer weg van een nachtmerrie. Gelukkig is dit ook geen officiële conceptcar van Lamborghini, maar de creatie van de Japanse tuner Ryoji Yamazaki. De Japanner offerde een Countach op om de Sogna te bouwen.

11. Lamborghini Egoista

Lamborghini’s ode aan egoïsme. Toepasselijk is de Egoista geschikt voor maar één persoon. Zonder afleiding van gillende passagiers kun je genieten van de V10 met 608 pk. De buitenkant is gemaakt van anti-radar-materiaal. Not kidding.

10. Lamborghini Estoque

De vierdeurs Lamborghini die de Aston Martin Rapide of de Porsche Panamera het leven zuur zou maken met al zijn schoonheid. Uiteindelijk heeft Lamborghini de conceptauto in de ijskast gezet om de Urus voorrang te geven. Die SUV inderdaad, zonde.

09. Lamborghini Veneno

Vernoemd naar de sterkte vechtstier ooit. Met 750 pk is dat geen slecht gekozen naam. Slechts drie exemplaren verlieten ooit de fabriek. Oh, en één roadster. Veel exclusiever wordt het niet.

08. Lamborghini Aventador J

Een dakloze Aventador. En dan bedoelen we ook echt dakloos, want als het gaat regenen heb je gewoon pech. Verplicht permanent genieten van de V12, daar hebben we wel wat spettertjes voor over.

07. Zagato Raptor

Eén blik op het dak van de Raptor, en je weet dat het hier gaat om een creatie van Zagato. De conceptauto uit 1994 heeft geen deuren, in plaats daarvan komt het hele dak omhoog zodat je kunt instappen.

06. Lamborghini Athon

Athon (in het Nederlands Aton) is een Egyptische zonnegod. Dan kun je verwachten dat het hier om een open model gaat. Bertone en Lamborghini bouwden de bijzondere Lambo voor de autoshow van Turijn in 1980.

05. Lamborghini Cheetah

In de jaren ’70 ging het bar slecht met Lamborghini en zocht het bedrijf wanhopig naar nieuwe inkomsten. Voor het leger ontwikkelde Lamborghini samen met Mobility Technology International de Cheetah. Helaas was MTI vergeten te vertellen dat ze wat ideeën geleend hadden van een concurrent en een rechtszaak volgde. Uiteindelijk ging het legercontract naar AM General, die de Hummer hadden gepresenteerd. Toch was de moeite niet voor niets. Klanten zagen wel wat in de offroad-Lambo en een paar jaar later kwam de LM002.

04. Lamborghini Marzal

Een Lamborghini met een zes-in-lijn, die bestaat dus blijkbaar ook. De Marzal is gebaseerd op de Miura – die wel een V12 heeft – en pocht met twee gigantische glazen gullwing doors. Airconditioning was een noodzaak vanwege de grote glaspartij. Ferruccio Lamborghini protesteerde nog tegen de glazen deuren, omdat ‘de benen van een vrouw voor iedereen te zien waren’ in de auto. Uiteindelijk is de Marzal in productie gegaan als de Espada.

03. Lamborghini Sesto Elemento

Deze koolstofvezel creatie op basis van de Gallardo sprint van 0 naar 100 km/u in een luttele 2,5 seconden. Je mag er helaas niet mee de openbare weg op.

02. Lamborghini Asterion

Een schoonheid met een stekker die het opneemt tegen de McLaren P1’s en Porsche 918’s van deze wereld. Gecombineerd produceert de plug-in hybride 922 pk en het is helaas niets meer dan een demonstratie van wat Lamborghini kan. Oftewel: hij komt er niet.

01. Lamborghini Centenario

Je voelde hem al aankomen: Lamborghini’s meest recente bruut. Slechts 1.520 kilo en 770 pk. Scherpe lijnen, een koolstofvezel-alles, vierwielsturing en een 0-100-tijd van 2,8 seconden.

Wil je na de 13 wildste creaties van Lamborghini meer over dit roemruchte Italiaanse merk lezen? We hebben genoeg, check maar hier.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)