Kon jij je veertien jaar geleden de Audi R18 TDI en de Porsche 919 Hybrid voor de geest halen? Vast niet. Dus heb je (net als wij) ook geen flauw benul hoe Le Mans in de toekomst eruit gaan zien. Wat kun je bijvoorbeeld in het jaar 2030 aan de start verwachten?

De deelnemers aan de Michelin Design Challenge 2016 hebben wel een idee. Hun opdracht was om een toekomstige LMP1-winnaar te ontwerpen die ‘gebruikmaakt van toekomstgerichte technologieën, innovaties en baanbrekende oplossingen’.

Le Mans in de toekomst

Het winnende ontwerp kwam van de Chinese deelnemer Tao Ni, die een deels autonome Infiniti creëerde. De auto neemt in het donker het stuur van de coureur over, zodat we meest gevaarlijke fase van de race volkomen veilig wordt volbracht. Spannend? Dat niet, lijkt ons, maar natuurlijk wel knap en zo.

De tweede plaats ging naar de Portugese ontwerper Daniel Bacelar Pereira. Zijn Bentley heeft banden zonder lucht en een rechtopstaande grille die teruggrijpt naar de Blower Bentleys uit de jaren ’20. Op de derde plaats eindigde de bidsprinkhaan-achtige Martini-machine van de Canadees Kurt Scanlan.

Hierboven zie je een aantal plaatjes van de drie winnende auto’s, plus een selectie van andere geprezen ontwerpen, om je een idee te geven hoe aanstormende ontwerpers het Le Mans van 2030 voor zich zien. Vooral de laatste, een Tesla-racer met SpaceX-sponsoring, lijkt ons helemaal niet zo vergezocht…

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear