Ze hebben bij Aston Martin weer eens iets nieuws bedacht. Nou ja, nieuws: je kunt ook ouds zeggen. Of oud en nieuws, om een beetje in de stemming van eind december te komen. Hoe dan ook, ze noemen het de Vantage Legacy Collection. En het gaat om een nogal legendarisch Aston Martin-trio. De eerste is een Vantage GT4, de tweede een V12 Vantage GT3 en de derde een V8 Vantage GTE. Bij elkaar goed voor een stevig aantal overwinningen, waaronder twee keer Le Mans. Kleinigheidje (het woord Collection zegt het al een beetje): ze horen bij elkaar en je moet ze dus ook meteen met z’n drieën kopen. Dan ben je wel meteen de enige, want er wordt maar één set gebouwd.

Zijn de auto’s van dit Aston Martin-trio de originele auto’s?

Nou nee. Ze zijn allemaal spiksplinternieuw, maar wel gebouwd op originele (lees: oude) Vantage-platforms. Uiteraard zijn ze minutieus nagebouwd, en ze zijn stuk voor stuk raceklaar. Natuurlijk zijn ze allemaal in Sterling Green gespoten en hebben ze die gele toevoegsels die zo typerend zijn voor Aston-racers. De GT4 was in 2009 de eerste raceauto die op het Vantage-platform werd gebouwd. Er werden er 107 gemaakt – deze hier heeft chassisnummer 108. De GT4 was dermate succesvol dat er in 2012 een opvolger kwam: de V12 Vantage GT3. Die won het Brits GT-kampioenschap in 2013, 2015, 2016 en 2018. Er zijn er 46 gemaakt – dit is dus nummer 47 en de laatste.

De V8 Vantage GTE is helemaal speciaal. Die kwam ook in 2012, om mee te doen met het FIA WK Endurance – lange-afstandsracen dus. Het werd de succesvolste auto ooit in die klasse. Hij won zeven titels en werd twee keer Le Mans-kampioen in zijn klasse. Waarvan één keer nogal gedenkwaardig was, in 2017 (zie foto 6). Er werden er precies zes gebouwd. Je kunt het chassisnummer van deze GTE dus wel raden.

Kost dat?

Joh, geen idee. De Vantage Legacy Collection is puur bedoeld voor de immens rijke Aston-fan die van gekkigheid écht niet meer weet waar ie zijn geld aan moet uitgeven. Het zou ons niet eens verbazen als de collectie al verkocht is aan sjeik Ali El-Verz’ameh-laar of de Sultan van Brunei of zo. Laten we het zo zeggen: waarschijnlijk kun jij met de verkoop van je beide nieren, die van je vrouw, je kinderen, je twee katten én de hond, net de folder van dit Aston Martin-trio betalen. Iets in die richting.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)