Je zit op je gemakje voor het rode licht de betekenis van het leven te overpeinzen of charmant met je vinger je reukorgaan te reinigen, als er plots met een hoop herrie en blauwe verlichting iets in de binnenspiegel verschijnt. Wat moet je dan? Mag je door rood rijden als er een brandweer of ambulance aan komt?

De brandweer van Groningen merkte dat veel weggebruikers niet helemaal lekker weten hoe ze zich moeten gedragen als er hulpdiensten aankomen. Volgens brandweerman Rinze mag je niet door rood rijden als er een ambulance aan komt, of welke hulpdienst dan ook.

Vaak is er best wat ruimte om naar links of naar rechts te sturen om zo genoeg ruimte te maken voor de hulpdiensten. Maar het gaspedaal indrukken en de kruising oversteken, dat mag dus niet. Wat ook niet mag, is de maximumsnelheid overschrijden als er een hulpdienst achter je zit.

Wat moet je doen bij een rotonde?

Als er op een rotonde een hulpdienst achter je zit, blijf dan rondjes rijden op de rotonde tot de ambulance, brandweer of politie de afslag heeft genomen. Zo kom je nooit vóór de hulpdiensten terecht en heb je niet de situatie die hierboven wordt geschetst. De vluchtstrook moet je ook vrij houden. Oh, en meteen het verzoekje of je niet fout wilt parkeren, want dan kunnen de hulpdiensten er niet goed langs.

Mag je door rood rijden als er een ambulance aan komt?

Dit artikel werd oorspronkelijk in 2020 geplaatst. We hebben het artikel geactualiseerd en opnieuw geplaatst.

Reacties

 • Nuchtere Henk heeft op 29 augustus 2022 geschreven:

  Voor de gene die blijven staan hoop ik niet dat als hen iets over komt iedereen dan ook blijft staan . Ook zij die de snelheid niet willen opvoeren om zo snel mogelijk een uitwijk punt te bereik om de hulpdiensten ruimbaan tegeven. Hoop ik niet
  dat zo’n situatie van weigeraars voor hen is. Men zal maar op de hulpdiensten staan of liggen te wachten. Rij door, ga aan door of ga aan de kant.
  Elke minuut telt.

  Reageer
 • Theo heeft op 27 augustus 2022 geschreven:

  Je kan makkelijk voor zichtig door rood rijden als het niet anders kan het overige verkeer moet toch wachten als een blauwe lichten voertuig aankomt

  Reageer
 • Hans Fieman heeft op 10 juli 2021 geschreven:

  Leer eerst eens NL schrijven.!!!

  Reageer
 • Marekk heeft op 1 februari 2021 geschreven:

  Wat een slecht artikel. Gewoon je gezond verstand gebruiken. Stoïcijns blijven staan is natuurlijk onzin. Meestal heb je, voordat je de kruising op rijdt, nog enkele meters zodat je ruimte kunt maken. En ja dan ben je meestal voorbij het stoplicht maar is het nog veilig.

  • Jor heeft op 11 juli 2021 geschreven:

   Lijkt me idd dat je op basis van artikel 5 van de wegenverkeerswet prima door rood zou kunnen rijden in sommige situaties

   Reageer
  Reageer
 • Ikkuh heeft op 31 januari 2021 geschreven:

  Heb ooit de prent gehad. Dus blijf wel ijzerenheinig staan.

  Reageer
 • Piet heeft op 31 januari 2021 geschreven:

  Heb dit mee gemaakt ,en ik mocht op de foto bij de verkeerslichten, gelijk gemeld bij de politie en tot heden niks meer van gehoord.

  • Maarten heeft op 9 juli 2021 geschreven:

   Überhaupt de initiele boete gehad? Of gelijk bij Politie gemeld? Want is dat laatste het geval dan heeft dan waarschijnlijk niets uitgehaald. Maar was het gewoon omdat ze 2 foto’s maken vaak. Sta je dus stil op de 2e foto zonder echt door te rijden en misschien wel met een deel van het voorrangsvoertuig er ook nog op dan zal CJIB hem zelf al geannuleerd hebben.

   Reageer
  Reageer
 • Robbin heeft op 31 januari 2021 geschreven:

  Ik heb dit met rijles meegemaakt, je mag idd wel degelijk doorrijden om het kruisingsvlak overzichtelijk te houden.

  Reageer
 • Wouter heeft op 30 januari 2021 geschreven:

  Wazabeeh bij de popo blijf ik er wel voor sbe3

  • Hans Fieman heeft op 10 juli 2021 geschreven:

   Leer eerst eens NL schrijven.!!!

   Reageer
  Reageer
 • Jeannot heeft op 5 juli 2020 geschreven:

  Dit mag dus wel! Staat in het wetboek van strafrecht. Overmacht!

  • Robbin heeft op 31 januari 2021 geschreven:

   Ik heb dit met rijles meegemaakt, je mag idd wel degelijk doorrijden om het kruisingsvlak overzichtelijk te houden.

   Reageer
  • Ikke heeft op 6 juli 2020 geschreven:

   Het mag niet. Om een voorrangsvoertuig doorgang te verlenen mag je zelf géén overtreding maken

   Reageer
  Reageer
 • Erik Dikken heeft op 4 juli 2020 geschreven:

  Aleen met de turbo rotondes met verhoogde rijbaanscheiding lukt dat niet meer. Als je tegenwoordig verkeerd rijdt kun je opeen rotonde ook niet meer ee weg terug nemen.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear