In de video van de verkeerspolitie Den Haag was al goed te zien dat zeker niet iedereen even handig reageert op zwaailichten en sirenes. Veel mensen zitten maar slecht op te letten en reageren vaak door eerst op de rem te gaan staan. Zo gebeurt het ook blijkbaar veel dat mensen verkeerd handelen op rotondes als er een hulpdienst met spoed aan komt rijden.

Rij je op een rotonde en zit er een politieauto, ambulance of brandweerwagen achter je, neem dan niet gelijk de eerste afslag. Dat lijkt een goede keuze, want je wilt zo snel mogelijk aan de kant gaan, maar het kan ook precies de afslag zijn die de hulpdienst wil nemen. Je blokkeert dan de auto met zwaailichten met je goede bedoelingen.

Een rondje van de zaak

Het beste kun je ‘een rondje van de zaak doen’. Gewoon op de rotonde blijven en een extra rondje maken totdat de hulpdiensten gepasseerd zijn. Let hierbij wel goed op andere weggebruikers (ja, jij hebt voorrang en zij moeten op jou letten, maar toch), want niet iedereen zal er rekening mee houden dat jij een extra rondje maakt.

‘Een veelgemaakte vergissing is dat men meteen de eerste afslag neemt. De brandweerwagen zou ook die kant op kunnen. Dan rijd je alsnog voor het voertuig. Rijd daarom “desnoods” een extra rondje. Ook al voelt dat wellicht wat tegenstrijdig’, zegt de Brandweer van Groningen op Twitter. Weet je dat ook weer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)