Dit lekkere kleintje is de Mazda Hazumi, vandaag onthuld op de Salon van Genève. Hij mag dan een mooie naam (Hazumi is Japans voor 'krachtige sprong') en de status van concept car hebben, dit is gewoon de nieuwe Mazda 2. 

Het is een buitengewoon lekker ding geworden, als je het ons vraagt. Hij deelt natuurlijk veel stijlkenmerken met de 6 en de 3 en neemt tussen de Polo's, Fiesta's en ander B-segmentspul een mooie eigen plaats in. Opmerkelijk: de Hazumi is, en daar zou hij op Genève bijna wel eens de enige in kunnen zijn, nu eens géén hybride. Hij heeft de nieuwe 1.5-dieselmotor, die door alle zuinigheidsmaatregelen die Mazda onder de bekende SkyActiv-paraplu heeft gevangen, minder dan 90 gram CO2 per kilometer uitstoot. Wie zei daar dat het eind van de traditionele verbrandingsotoren nabij was..?

Zoals vele andere concepts in Genève gaat ook de Hazumi uit van een soort totale connectiviteit met je smartphone, die als het ware onderdeel van je auto gaat uitmaken – MZD Connect noemen ze dat dan. 

Of dat érg fraaie interieur in zijn totaliteit de productiefase gaat behalen, wagen we (jammer genoeg) te betwijfelen, maar voor de rest zal de 2 er ongetwijfeld precies zo uitzien als deze Hazumi. En omdat Mazda nog nooit een beroerd rijdende auto heeft gemaakt, is dat er eentje om reikhalzend naar uit te zien. Toch?


PS: Grappig: de Hazumi heeft op de middentunnel nog een extra schermpje waarop je onder andere kunt zien welke muziek er nu weer uit je speakers galmt. In het Hazumi-geval is dat een nummer van een bandje dat er goed aan doet nog wat extra bijlesjes Engels te nemen. Japanners en de R en de L: het zal wel nooit wat worden…

 

 

Reacties

Meer van TopGear