De Mazda 3 is een van de beter sturende hatchbacks die je op het moment kunt kopen, maar zelfs met de nieuwe SkyActiv-X-motor met 180 pk mist de auto wat urgentie. De sportiviteit van het onderstel matcht niet lekker met het karakter van de motor (al helemaal niet met de automaat), die vooral is ontwikkeld voor zuinigheid. Volledig begrijpelijk, want dat is wat de kopers en de regelmakers willen, maar jammer voor de sportievere rijder.

Daarom klinkt de Mazda 3 2.5 Turbo, die officieel aangekondigd is in Mexico, als muziek in de oren. De 2,5-liter viercilinder produceert 250 pk en 420 Nm, wat bijna het dubbele aan koppel is. De power gaat naar alle wielen en omdat het Amerika is, is de auto alleen leverbaar met een automaat. Dat is dan weer wat spijtig. De 0-100-tijd is niet bekend, maar we zouden rekening houden met ongeveer 6 seconden. Het is een soort milde versie van de gedroomde MPS, die er waarschijnlijk niet meer gaat komen.

Zo’n aandrijflijn zou al het harde werken van Mazda om de gemiddelde uitstoot omlaag te krijgen in Europa tenietdoen, en daarom komt de auto helaas niet deze kant op. Hij zou in Nederland bovendien onbetaalbaar zijn door de BPM. Wat je het beste kunt doen is even wachten en over een paar jaar eentje importeren. Dan heb je alle tijd om uit te zoeken welke handmatige versnellingsbak er in de Mazda 3 2.5 Turbo past.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)