(advertorial)
Dat de net geïntroduceerde nieuwe Mazda3 een opvallende verschijning is, dat zul je met ons eens zijn. Sterker nog: je hoeft hem niet eens mooi te vinden om toch te erkennen dat hij anders is dan alle anderen. Maar het is niet alleen de buitenkant van de nieuwe Mazda3 die bijzonder is…

Skyactiv-X

Je kent Mazda ongetwijfeld als een fabrikant die, op een prettig en eigenwijze manier, de zaken vaak nét even anders aanpakt. En dat hebben ze, voor de motor van de nieuwe 3, wederom gedaan, met spectaculaire gevolgen. De Mazda-ingenieurs zijn er namelijk in geslaagd de beste eigenschappen van een dieselmotor en die van een benzinemotor samen te smelten in één machtige machine. Het resultaat: de Skyactiv-X benzinemotor.

Hoe dan?

Het geheim van de Japanse smid heet Spark Controlled Compression Ignition, ofwel SPCCI. Zonder al te diep op de techniek in te gaan (het is buitengewoon complex): het komt er op neer dat Mazda de compressie van het lucht- en benzinemengsel zó heeft weten te verhogen dat het maar een héél klein vonkje nodig heeft om te ontbranden. En dat levert enorme voordelen op voor de trekkracht, de respons van het gaspedaal en zeker niet in de laatste plaats: het verbruik. Zo is de Skyactiv-X-motor 20 tot wel 30 procent zuiniger dan een normale benzinemotor!

Klinkt goed!

Dat doet het zeker! Die typische eigenschappen die ooit waren voorbehouden aan dieselmotoren, nu met alle sportieve eigenschappen van een benzinemotor! Veel trekkracht bij lage toerentallen,  en toch een laag verbruik. Alle souplesse en efficiency van een diesel en toch de sportieve prestaties van een benzinemotor. Het klinkt als de Heilige Graal van de Verbrandingsmotoren.

Ik wil ‘m!

Logisch! Het enige kleine probleempje: je zult er nog heel even geduld voor moeten hebben. De gewone, ook al niet te versmaden nieuwe Mazda3 staat dit voorjaar bij de dealers. De nieuwe Mazda3 met Skyactiv-X-motor zal tweede helft 2019 beschikbaar zijn. Maar je weet: wat in een goed vat zit, verzuurt niet. En zo heb jij iets om naar uit te kijken! Meer weten? Ga naar www.mazda.nl.

Reacties

Meer van TopGear