Nieuws waarvan je even rechtop op je stoel gaat zitten. De baas van de R&D-afdeling van de Europese tak van Mazda ziet een nieuwe sportauto met een wankelmotor wel zitten. TopGear spreekt met Kota Matsue vlak na de onthulling van de nieuwe Mazda MX-30 R-EV. De rotatiemotor ligt in deze auto als range-extender, maar Matsue hint ook naar andere toepassingen. Het is zelfs ‘de droom’.

‘De rotatiemotor is ons symbool, zoals je weet. De droom van de ingenieurs is dat we op een dag een sportauto met rotatiemotor hebben, maar ik zou zeggen dat nu nog niet het juiste moment is om daarover na te denken’, zegt Matsue. Voorlopig geen opvolger van de RX-8, maar er zijn nog meer aanwijzingen dat er een nieuwe lijn van leuke auto’s met wankelmotor onderweg is.

Zo kan de sportauto met wankelmotor eruit komen te zien

De projectbaas van de MX-30, Wakako Uefuji, spreekt ook over een mogelijk vervolg voor de RX-8: ‘We moeten eerst de elektrificatie van onze modellen afronden om te voldoen aan [de eisen van] dit tijdperk. Dit is het eerste dat we nu proberen te doen, maar misschien in de toekomst.’ Nog niets concreets, maar je merkt dat ze het bij Mazda graag willen.

De wankelmotor (die als generator werkt) in de nieuwe MX-30 is 15 procent lichter dan de motor die in de RX-8 ligt. Daarnaast is er nu directe injectie waardoor de rotatiemotor nu tot 25 procent efficiënter te werk kan gaan. Als het aan ons ligt, toveren ze de nieuwe wankelmotor om tot eentje met drie schijven en monteren ze deze in de koets van de RX Vision. Wordt hopelijk vervolgd…

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear