Mazda heeft aan de bestaande MX-30 een verbrandingsmotor ­toegevoegd die de actieradius moet vergroten, een zogeheten range-extender. Dat mag geen groot nieuws lijken, maar de oplossing waarvoor ze hebben gekozen, is geniaal. Het belangrijkste: de wankelmotor is terug. En daarom wint deze MX-30 de TG EV Award voor Innovatie van het Jaar 2023.

Die hebben we niet meer gezien sinds hij de achterwielen van de RX-8 aandreef. Deze keer bouwt Mazda echter een 75 pk sterke variant met één rotor die een 17,8-kWh accu oplaadt, die op zijn beurt een 170-pk elektromotor voedt die de voorwielen aandrijft.

Actieradius van de Mazda MX-30 R-EV

Hij heeft als voordeel dat ie ultracompact is (15 procent lichter en 25 procent efficiënter dan de motor in de RX-8) en zodoende geen nadelige invloed heeft op de binnenruimte. De hele plug-in hybride aandrijflijn past netjes onder de motorkap en de benzinetank slikt 50 liter, waardoor de MX-30 R-EV een bereik heeft van 640 kilometer.

Mazda MX-30 met wankelmotor rijdend op een weg schuin voor

De motor mag dan op geen enkele manier met de wielen verbonden zijn, en ja, een opvolger van de 787B die ooit Le Mans won, zou nog leuker zijn geweest. Maar de wankelmotor is terug, en daar worden we al heel blij van.

Advertentie

Reacties

 • Ar heeft op 1 mei 2023 geschreven:

  Wauw. 1 op 13 dat lukt niet met een bev want die zijn meestal zuiniger. Wat een vooruitgang.

  Reageer
 • Maarten heeft op 1 mei 2023 geschreven:

  Dit concemt bestaat El heel lang. Kijk naar fisker of de BMW i3… en nu zet Mazda dit oude idee van het plaatsen van een grasmaaier motor in een “EV” in de vorm van een range extender met een wankelmotor en TG vind dit “de EV innovatie van 2023??” Dit is een grap toch?

  Serieus, niemand wordt blij van een eentonige (want optimaal RPM) brommer in je auto…

  Reageer
 • TopgearFlex heeft op 1 mei 2023 geschreven:

  50 liter benzine geeft een schamele 640km actie radius? Dat is net 1:12. Moderne auto’s moeten toch tegen de 1:20 kunnen doen? Als het een typefout is er er 30 of 25 liter stond was dan was het wel oke.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie