De wankelmotor is springlevend. Mazda gebruikt de rotatiemotor als range-extender terwijl liefhebbers nog altijd flink sleutelen aan de bijzondere motor. Een van die liefhebbers heeft een reus van een wankelmotor gebouwd met 12 rotors. Het blok heeft drie banken met ieder vier schijven en is ongeveer even groot als de V8 van Chevrolet.

De bouwer van de wankelmotor met 12 rotors is een fan van speedboten. Hij kwam op het idee voor de bijzondere motor doordat hij het zat was dat zijn achtcilinder van Chevrolet ‘kapot ging voor de lol’. Niet dat wankelmotoren bepaald bekendstaan om een lange levensduur, maar als je weet hoe je ermee moet omgaan, moet het redelijk goed gaan.

De motor is zelfs modulair

Het toffe aan de motor is dat het een soort Lego-bouwpakket is. Relatief eenvoudig (al doe je het niet op de parkeerplaats van de Nürburgring) kun je de motor groter of kleiner maken. Zelfs de krukas is gemakkelijk langer of korter te maken. Zelfs de timing van de individuele schijven is aan te passen door de krukas uit elkaar te halen en terug in elkaar te zetten.

In zijn eigen video laat TopGear correspondent Rob Dahm het na om de motor in een auto te leggen en aan het werk te zetten. Wellicht komt dat in een volgende video. Op het YouTube-kanaal van de bouwer staat wel een video van een dynotest. Volgens de maker kan de motor tot wel 10.000 tpm draaien. Dan produceert ie zo’n 1.400 pk en 1.085 Nm. Jemig.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie