Onlangs gebeurde er iets grappigs: Mercedes vond de naamgeving van haar eigen modellen veel te ingewikkeld en besloot daarom om alle SUV's van de naam 'GL' plus een letter te voorzien. Het eerste voorbeeld hiervan was de GLE Coupé, een X6-achtige die – zo redeneert Mercedes – in de 'E-klasse' onder de softroaders valt. In diezelfde gedachtengang is er nu de GLE, die de vertrouwde M-klasse naar de eeuwige jachtvelden verwijst.

Hij mag dan een andere naam hebben, de GLE is in feite een uitgebreide facelift van de M-klasse. De vloeiende en vriendelijke lijnen werden vervangen door gespierde, bultige styling om de auto meer te laten opvallen en eco-figuren nog bozer te maken. Tenzij je een van de nieuwe, superzuinige versies neemt; dan is er natuurlijk niets aan de hand.

Die versies zijn er namelijk: je kunt kiezen voor de GLE 250 d met viercilinder turbodiesel, goed voor een CO2-uitstoot van 140 g/km en gemiddeld 5,4 l/100 km aan verbruik, of voor de plug-in hybride GLE 500 e 4Matic, die met 78 g/km en 3,3 l/100 km zelfs de gewilde 14-procent-bijtellingscategorie weet te halen. Ondertussen heeft ie wel 442 pk en 650 Nm – aanzienlijk meer dan BMW's plug-in X5 – en kan ie ook nog eens 30 kilometer elektrisch rijden.

Mag er van jou best wat minder stroom en wat meer brandstof vloeien, dan kun je ook gaan voor de GLE 350 d (258 pk), GLE 400 (333 pk), GLE 500 (435 pk) of natuurlijk de AMG-knallers die je hierboven op de laatste twee foto's ziet: de GLE 63 (557 pk) en GLE 63 S (585 pk, 760 Nm, 0-100 km/u in 4,2 seconden). Alle dieselmodellen worden uitgerust met een nieuwe negentraps automaat; optioneel kun je kiezen voor een Off-Road Engineering-pakket met lage gearing en een differentieelslot tussen de voor- en achteras. Verder zijn er verschillende rij-modussen, led-verlichting, luchtvering met rolstabilisatie, talloze Lines voor ex- en interieur, volop veiligheidskunstjes en een groter display voor het Comand-infotainmentsysteem.

De Mercedes GLE wordt op de autoshow van New York gepresenteerd en staat daarna waarschijnlijk spoedig bij de dealers.

Reacties