Auto’s anno nu lijken steeds meer hun eigen wil te krijgen. Hun bouwers rusten ze uit met rijstrookassistentie die je terug duwt wanneer je te dicht op het lijntje komt. Denk ook aan automatisch inparkeren waarbij je glimlachend, doch enigszins nerveus zit te kijken hoe jouw auto zichzelf tussen twee andere auto’s zet. En waar gaat dat in de toekomst heen? Toyota heeft al eens een Supra autonoom laten driften en Mercedes zegt nu dat zij zomaar eens naar iets soortgelijks zouden kunnen kijken.

De Australische tak van Carsales.com sprak met Mercedes-topman Jörg Bartels. In dat gesprek geeft Bartels aan dat Mercedes de technische capaciteit in huis heeft om een doe-deze-bocht-maar-dwars-modus in te bouwen. ‘Een automatische driftmodus? Jazeker. We zouden dit kunnen doen doordat we altijd weten in welke situatie de auto zich bevindt.’

Autonoom driften door koppelverdeling en drive-by-wire

‘We hebben voor alles sensoren, dus dat weten we. Je hebt alleen heel veel ruimte nodig om zoiets te doen, en naast koppelverdeling heb je drive-by-wire nodig omdat je het stuur misschien moet overnemen [van de bestuurder].’ Hij voegt eraan toe dat auto’s met twee of vier motoren, zoals de EQG die rondjes op z’n plek kan draaien, ideaal zouden zijn voor een toepassing als deze.

‘Misschien komt het eraan’, zegt Bartels over autonoom driften. Voorlopig moeten Mercedes-eigenaren het nog even doen met een driftmodus, zoals op de nieuwe AMG C 63 S E Performance. Geniet er dus nog maar even van dat je voorlopig nog zelf bepaalt hoe je de bocht neemt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)