De mooiste dingen uit Italië ontstaan uit koppigheid, ontevredenheid of een vete. Het verhaal van de Mille Miglia begint bij Aymo Maggi, Franco Mazzotti en Renzo Castagneto, drie heren uit Brescia, Italië. Zij vonden het maar niets dat Monza, een nieuw circuit nabij Milaan, in 1923 alle aandacht van hun race, Gran Premio di Brescia, wegkaapte.
Daarom organiseerden ze hun eigen race. Een wegrace vanuit Brescia naar Rome en terug – tezamen 1.000 mijl. In 1927 vond de eerste Coppa delle Mille Miglia plaats. Benito Mussolini stuurde na afloop een telegram met alleen het woord ‘Continua!’ (‘Ga door!’). De 30 jaren daarop werd de wegrace georganiseerd met elk jaar een van de twaalf routes.
Tegenwoordig wordt de Mille Miglia wederom gereden met dezelfde auto’s als toen. Hoe win je? De deelnemers moeten bepaalde stukken van de route exact in de voorgeschreven tijd afleggen, gemeten tot op een duizendste van een seconde. Wie dat het best doet, wint.
Wanneer mag je meedoen aan de Mille Miglia?
Je mag niet zomaar een auto kopen en met je goede gedrag aan de startlijn verschijnen. Je model auto moet ooit met de oorspronkelijke Mille Miglia meegedaan hebben (1927-1957) en mag niet later gebouwd zijn.
Heb je een auto die destijds de Mille Miglia reed (dus niet hetzelfde model, maar écht die auto), dan mag je sowieso meedoen. Heb je een auto waarvan hetzelfde model meereed in de race, dan ben je overgeleverd aan het mededogen van de organisatie.
Elk jaar doen er 450 deelnemers mee, maar er zijn dikwijls meer dan 900 inschrijvingen. Garantie op meedoen heb je dus niet. Ach, er is altijd volgend jaar nog.
Wat kost de Mille Miglia?
Je moet 8.000 euro plus een scheutje belasting betalen om mee te doen. Voor deelnemers die hun klassieker laten overvliegen uit de VS of Japan, is dat uiteraard een schijntje. Reikt je budget niet ver genoeg, dan kun je altijd voor de stoet uitrijden en langs de route genieten van de auto’s.
Geniet alvast van de foto’s van de Mille Miglia 2019, die vorige week gereden werd.
Reacties