Het Nederlandse MotorNL roept op om geen mondkapje aan de binnenspiegel te hangen. Volgens de website ontneemt het object aan de binnenspiegel het zicht en kunnen motorrijders, fietsers en voetgangers achter het mondkapje verdwijnen. Ze schrijven: ‘Fluorescerend pak, reflectie op mijn motor, van plaats op de weg veranderen als ik een kruising nader; ik doe er alles aan om zichtbaar te zijn in het verkeer. En nu verdwijn ik achter een mondkapje?’

Een boete voor het mondkapje aan de binnenspiegel?

In Luxemburg is het expliciet verboden om een mondkapje aan de binnenspiegel van een auto te hangen. Daar krijg je 49 euro boete als je het toch wel doet. In Nederland zijn er geen specifieke wetten voor het mondkapje aan de binnenspiegel, maar het is wel verboden om het zich te belemmeren met een onnodig voorwerp. In België net zo. In Nederland is de boete daarvoor 150 euro en in België tussen de 110 en 120 euro, zo meldt een persbericht van ANP.

Zul je die boete echt krijgen? Dat lijkt ons wat vergezocht, aangezien er zat mensen rijden met een geurboompje of dobbelstenen aan de binnenspiegel. Dat neemt niet weg dat MotorNL goed advies geeft. Hang het liefst zo min mogelijk troep aan de binnenspiegel en houd de voorruit zo veel mogelijk vrij. Hang bijvoorbeeld ook je navigatiesysteem of je telefoon niet midden op de ruit, maar het liefst zo laag mogelijk – en het liefst zelfs op het dashboard.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear