Motorrijders zijn doorgaans iets sneller weg bij het verkeerslicht dan auto’s, dus dat ze langs het stilstaande verkeer piepen om vooraan te gaan staan, is meestal niet zo’n probleem. Toch mag dit niet, zo oordeelde een rechter onlangs. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Een motorrijder die in Goes vooraan ging staan bij het stoplicht, kreeg 240 euro boete.

De motorrijder kreeg de boete al in 2019. Volgens de agent zou de bestuurder ‘op een kruispunt niet de richting volgen die de voorsorteerstrook aangeeft’. Het is niet duidelijk of de motor de voorsorteerstrook voor linksaf pakte of tussen de twee rijstroken voor rechtdoor reed. De bestuurder was het niet eens met de boete en stapte naar de rechter.

Vooraan gaan staan bij het stoplicht mag niet

Volgens de advocaat ging de motorrijder vooraan staan voor de veiligheid. Als tweewieler ben je nu eenmaal kwetsbaar voor achteropkomend verkeer. De rechter vond dit geen geldige reden en verklaarde dat de boete terecht was. Tussen stilstaande auto’s rijden met de motor mag op de snelweg overigens nog wel, volgens de uitspraak van de rechter.

Advertentie

Reacties

 • R1 motormuis heeft op 5 januari 2023 geschreven:

  Ik als motorrijden ben al eens van achteren aangereden voor een stoplicht terwijl ik netjes stond te wachte. Bestuurder had de afstand totaal verkeeerd ingeschat en keek meer naar de auto voor mij dan naar mij.
  2e instantie stond ik als eerste voor het stoplicht en zag al een auto aankomen in de spiegels. gelet op de eerste ervaring was ik al alert. en ja, inderdaad ik moest (door rood) even optrekken en 5 meter later tot stilstand komen anders was ik wederom geraakt omdat deze auto zich alleen maar focusde op de stopstreep.

  eventuele bekeuring of niet, als het kan ga ik vooraan staan op een nette manier!
  Want stoppen met motorrijden om dit te voorkomen gaat te ver.

  Reageer
 • Vca heeft op 31 december 2022 geschreven:

  veiligheid voor alles

  Reageer
 • Pieter heeft op 30 december 2022 geschreven:

  Sowieso is het beter voor de doorstroming. Ik heb nog nooit een motorrijder ontzettend sloom bij een stoplicht zien wegsukkelen en doorgaans veroorzaken ze ook geen lint achter zich door 10-20 km onder de maximumsnelheid te gaan rijden.

  Reageer
 • e van biezen heeft op 30 december 2022 geschreven:

  In spanje gebruikelijk dat motoren en bromfietsers vooraan staan bij stoplicht, er is zelfs een speciale zone voor aangegeven, hoezo 1 europa, rechter heeft er geen verstand van en moet zijn oren te luister leggen bij de zwijgende meerderheid.

  Reageer
 • Marian heeft op 30 december 2022 geschreven:

  Is geen voordringen is voor de eigen veiligheid want veel automobilisten zijn zeer slechtziend want ze zien een motorrijder nooit …

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie