Er zijn maar heel weinig mensen waar je zonder proefrit een auto van moet kopen. Zelfs de auto die je voor weinig van je lieve moeder mag overnemen, kan een tikkende tijdbom zijn zonder dat ze het zelf weet. En die jongens in Rotterdam deden de velgen (losse prijs 50 euro) er nog wel zo aardig bij. Ook deze Ferrari-koper kwam erachter dat een proefrit en een keuring wel op zijn plek kan zijn.

Even terug naar 2017. Daar ziet een bezoeker van een auto-evenement in Nederland een zwarte Ferrari 456 GT staan (dus niet die op de foto). De auto was geïmporteerd uit Amerika en de onderhoudshistorie was onbekend en de verkoper gaf geen garantie. Ook zou de verkoper gezegd hebben dat de auto niet de oorspronkelijke bumpers had en niet de originele kleur. Dat maakte de koper niet uit en dezelfde dag maakte hij 72.000 euro over.

Intentie om met de Ferrari 456 GT te rijden, had de koper blijkbaar niet. Twee dagen later geeft de nieuwe eigenaar de verkoper de opdracht om de auto weer te verkopen. Voor de verkoop wordt voor de verzekering een taxateur gebeld die oordeelt: ‘Zeer goede originele staat of professioneel gerestaureerd. Geen technische defecten, slechts geringe gebruikssporen. Slechts beperkte wijzigingen ten aanzien van het bouwjaar. Alle onderdelen compleet aanwezig.’

Het blijkt een sloopauto te zijn

Tot dusver is het allemaal dik in orde. Maar als de auto twee jaar later nog niet verkocht is, besluit de verkoper (en dus niet de huidige eigenaar) de voertuighistorie op te vragen. Het is wel bijzonder dat dat bij de eerste verkoop niet is gebeurd en dat het bij de tweede verkoop pas na twee jaar is, maar toch. Dan blijkt dat de auto in de VS officieel geregistreerd staat als sloopauto.

De Ferrari 456 GT is in de VS betrokken geweest bij een ongeluk. De nieuwe vondst is genoeg reden om de auto weg te sturen naar een Ferrari-specialist voor een gedegen inspectie. Die ziet dat de auto flink aan het roesten is en oordeelt dat de auto ‘nauwelijks rijdbaar’ is. De waarde van de auto zakt plots van 72.000 euro naar 15.000 euro.

De eigenaar is niet blij, stapt naar de rechter

De eigenaar van de auto stapt naar de rechter en wil graag zijn 72.000 euro terug én nog een schadevergoeding van ruim 8.200 euro. Maar helaas voor de verkoper oordeelde de rechtbank dat de verkoper niets fout heeft gedaan. Daarbovenop moet de koper ook nog 5.000 euro aan proceskosten betalen.

Lees ook: Dit (lage bedrag) betaalde iemand voor de beruchtste Ferrari van Nederland

Volgens de rechtbank heeft de verkoper de nieuwe eigenaar voldoende ingelicht over de staat van de auto. Bovendien had de auto een geldige APK, dus de auto kon veilig aan het verkeer deelnemen en vindt de rechtbank dat de koper zelf meer onderzoek had moeten doen voordat hij de auto kocht. Mocht je binnenkort ergens een Ferrari te koop zien voor een gereduceerde prijs, dan weet je nu het verhaal.

Advertentie

Reacties

 • Jema heeft op 31 mei 2023 geschreven:

  Wat een ongelovelijk vaag verhaal…

  • Herman heeft op 31 mei 2023 geschreven:

   Inderdaad, weinig relevant ook

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie