TGP: Wij willen een Nederlands automerk

TGP Standpunt 10: Er moet een Nederlands automerk komen

TopGear Partij
TopGear Partij

Waarom houden Duitsers, Fransen, Italianen en Britten veel meer van auto’s dan wij Nederlanders? Simpel: zij hebben eigen merken waar ze (terecht) apetrots op kunnen zijn. Wij niet. Maar dat willen wij, als TGP, rechtzetten: wij willen een Nederlands automerk!

Waarom een Nederlands automerk?

Omdat het goed is voor alles. Voor de werkgelegenheid, natuurlijk. Enkele tienduizenden banen (ontwikkeling, fabriek, verkoop) zitten er al gauw in. Voor de economie, want we gaan ze natuurlijk ook keihard exporteren. En bovenal voor het nationale autogevoel.

We hebben toch al een Nederlands automerk?

Ja, soort van. Maar dat is allemaal klein bier. En het is natuurlijk niet zo dat we nooit automerken hebben gehad. Maar het is nu ook weer niet zo dat je bloed spontaan oranje wordt als we het over de ‘truttenschudders met jarretelaandrijving’ van DAF hebben of het van het ene naar het andere schandaal stuiterende Spyker. Nee, het kan anders en véél beter!

#HoeDan?

Allereerst zou het geen nichemerk moeten worden dat alleen maar auto’s van anderhalf miljoen euro voor de happy few maakt. Nee, een echt merk dat echte auto’s maakt voor echte mensen, zodat die echt van rijden gaan houden. Auto’s die de ‘Nederlandse normen en waarden’ waarover zo veel te doen is, hoog houden.

Wat zou dat merk dan moeten gaan maken?

Als er nou íets is dat de ‘Nederlandse identiteit’ kenmerkt, dan is het wel het adagium ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. De auto’s moeten natuurlijk mooi zijn, maar niet overdreven of patserig. Nederlandse topdesigners als Laurens van den Acker of Adriaan van Hooydonk hebben al lang laten zien dat ze dat perfect zouden kunnen. Verder zijn we natuurlijk nogal op de centen, dus hij zou zuinig en betaalbaar moeten zijn. En oerdegelijk, dat spreekt voor zich. En ruim. En met genoeg varianten: hatchback, sedan, station en midi-SUV om te beginnen. (Als daarmee genoeg verdiend is, kunnen we uitbreiden met grotere SUV’s, coupés, cabrio’s, dat soort dingen.) En schoon, dus iets met elektrisch of zo, want het braafste jongetje van de klas willen we uiteraard altíjd zijn.

Klinkt goed! Hoe zou dat merk moeten gaan heten?

Geen idee. Daarvoor willen we jullie hulp inroepen. Het moet natuurlijk iets Nederlands uitstralen, maar Tulp Cars, Cruijff Auto of Watermanagement Mobiel… dat is het allemaal net niet. Wat zou de perfecte naam voor dit mooie nieuwe merk zijn?

Reacties
 1. Bas zegt op 20 mei 2017 om 15:09:

  De naam is simpel… Dutch. In het buitenland klinkt dat wel als ze zeggen “I´m driving a Dutch”

 2. Ruben2 zegt op 15 maart 2017 om 13:58:

  Ik zou graag designer willen worden van een Nederlands automerk. Een set lichte auyostoelen als merkstandaard zou zeker een voordeel zijn. Aluminium motorkap en achterklep. Wel electrisch natuurlijk. Het is efficiënter en als je een nieuw merk start is dat ‘overall’ een betere keuze Ik heb wel wat ideeën.

 3. Jens zegt op 15 maart 2017 om 10:42:

  hmmm.. ik weet de naam niet maar als hij een V8 of groter krijgt is het goed, niet een Amerikaanse maar een Nederlandse met meer PK en een beter geluid. moeilijk te overtreffen….

 4. Johan zegt op 14 maart 2017 om 22:51:

  Spyker

 5. Twan zegt op 14 maart 2017 om 22:43:

  neta cars

 6. Mattie zegt op 14 maart 2017 om 22:12:

  Donkervoort. Oh wait

 7. Ruben zegt op 14 maart 2017 om 20:52:

  Ik zeg, Lion motors, van de leeuw van oranje.

  • Dimitri zegt op 25 augustus 2017 om 12:41:

   De naam Lion lijkt denk ik net wat te veel op het Amerikaanse “Scion”, Wel leuk bedacht.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken