Hoe ging je dag tot nu toe? Goed? Sta ons dan toe om ‘m te verstieren. Je bent oud, alle dromen en ambities die je vroeger had, zijn niet uitgekomen en je bent nu op een leeftijd waarop het ook niet meer gaat lukken. Je zit vast in een ondraaglijk monotoon levenspad dat uitmondt in een pensioen dat in werkelijkheid nog een mentale gevangenis is van leegte en doelloosheid. Was het nog maar 2003, toen de toekomst nog een onontdekt avontuur was en alle opties nog open lagen.

Ja, het gaat wel. Nee, we hoeven er verder niet over te praten. Maar de realisatie dat Need for Speed Underground in november maar liefst twintig jaar oud is, komt wel even binnen. In onze herinnering was het het mooiste spel ooit gemaakt. Niet alleen visueel, maar ook qua gameplay. Nog nooit eerder kon je zo uitgebreid een auto modificeren als in NFSU. Zeker voor brugklassers voor wie een rijbewijs nog een ongrijpbaar toekomstbeeld was, was dit een ideale uitlaatklep.

Need for Speed Underground 2003

Need for Speed Underground moet een enorme impact hebben gehad die nu ongetwijfeld nog merkbaar is. Wereldwijd zouden er volgens website Polygon meer dan 15 miljoen exemplaren zijn verkocht van de game. Zo’n spel kwam dan niet zelden in huishoudens uit waar misschien wel drie kinderen het speelden, dus voor tientallen miljoenen kinderen was dit – samen met The Fast And The Furious in 2001 – waarschijnlijk de eerste kennismaking met tunen en racen.

Misschien is het beplakken van auto’s met tribalstickers nu niet meer zo hip, maar de liefhebberij van deze jonge tuners is in veel gevallen geëvolueerd in een verfijndere smaak. Of niet natuurlijk, maar ook voor die mensen staat er op Marktplaats wel een ‘DIKSTE VAN NL, SHOWCAR’ te koop. We mogen deze game waarschijnlijk wel dankbaar zijn voor het inspireren en aansteken van een nieuwe generatie liefhebbers – want dat zijn nu onder meer de mensen die TopGear lezen.

Doet Need for Speed nog hetzelfde?

Op een bepaalde leeftijd ebt de magie van dingen een beetje weg. Hoe blij word je nog van de aanloop naar pakjesavond? Of voor je verjaardag? Het is daarom lastig om als volwassen persoon (in ieder geval volgens de wet) een inschatting te maken van hoe de jeugd van tegenwoordig in de nieuwe NFS-games zou duiken. We hebben toch het idee dat het niet hetzelfde is als vroeger.

Need for Speed Underground 2003

Sowieso was NFSU de eerste die met tunen kwam, en er waren niet veel straatracegames. Nu zijn er talloze games die hetzelfde willen doen, en NFS is niet eens de beste optie meer. Bovendien moet het spel de aandacht delen met het internet, TikTok en alle andere prikkels. De jeugd kijkt nergens meer van op. Gelukkig zijn er nog wel wat influencers – ook al ben je het niet eens met het oneindige geschreeuw – die hen enthousiast maken over auto’s.

Is het tijd om Need for Speed Underground nog eens te spelen?

Doe het vooral niet. We maakten onlangs de fout om een stoffige GameCube op een grote televisie aan te sluiten. Het was geweldig om onze oude – en ongelofelijk wanstaltige – creaties uit NFSU weer eens te zien, maar de game zal nooit het droombeeld waarmaken dat jij de aflopen twintig jaar in je hoofd gemanifesteerd hebt. Het speelt voor geen meter, de resolutie is zo laag dat je nauwelijks iets ziet en laten we vooral niet beginnen over het driften.

Need for Speed Underground 2003

De geruchten over een remake gaan ook al jaren het internet over. We waren enthousiast, maar nu denken we dat je sommige dingen maar in het verleden moet laten. Probeer voor nu nog maar te redden van je weekend wat mogelijk is, na de harde realisatie dat het twintig jaar geleden is dat je voor het eerst Lil Jon & the East Side Boyz hoorde. Mooie tijden.

Advertentie

Reacties

 • Pascal heeft op 28 augustus 2023 geschreven:

  ‘doe het vooral niet’ word er gezegd. Doe het wel !

  Als je een beetje een redelijk telefoon hebt. Download Dolphin Emulator (Gamecube emulator). Je kan dit pareltje gewoon mobiel op je telefoon spelen 20 jaar later. Geweldig voor af en toe als je even niks te doen hebt. Beter dan levenloos door Instagram scrollen. En de resolutie valt ook behoorlijk mee op zo’n klein scherm ;). Voor de beste ervaring koop een Razer Kishi ( mobiele controller). In mijn ervaring beter dan vroeger.

  Reageer
 • Kevin heeft op 28 augustus 2023 geschreven:

  Ben dese sinds paar dagen weer spelen magisch. Op pc met am5 240 herz monitor. Haal ik toch lekker 70fps. Gebruik hiervoor pscx2 meen ik emulator. Evej googlen ps2 iso games en oja fix even download ergens bios en enjoy alleen de in game images laden en verhaal lijn zover die er is is slecht beeld rest is heerlijk voelt oud maar oh zo goed. Werkt met xbox Controller dus speelt wel lekker 😁

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie